Ένας “νόμος Κρέτσου” και για τον Τύπο!

INTERNET ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο “νόμος Κρέτσου” που έφερε παραγωγές ξένων ταινιών στη χώρα, παρήγαγε ελληνικές σειρές για την τηλεόραση και δημιούργησε θέσεις εργασίας στον κλάδο της Οπτικοακουστικής παραγωγής, αποδοκιμαζόταν έντονα από τη ΝΔ, η οποία τον έχει υιοθετήσει σήμερα, με ορισμένες λανθασμένες προσθήκες, αλλά και από την ΕΣΗΕΑ. Την ίδια περιόδο, η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε προετοιμάσει και ένα σχέδιο ενίσχυσης του Τύπου, και των θέσεων εργασίας, το οποίο κράτησε στο υπουργικό συρτάρι, επί μακρόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος .Το δημοσίευσε στο ΦΕΚ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και η σημερινή κυβέρνηση απλώς τον κατήργησε. ‘Εκτοτε δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό σχέδιο για την προστασία των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Οι απολύσεις και οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, έγιναν καθεστώς στο χώρο και φυσικά τους αποδέχθηκε η συμμαχία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ που διοικεί την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και τον ΕΔΟΕΑΠ από το 2017. Δεκάδες ιστοσελίδες ξεπετάγονται, οι οποίες λαμβάνουν χρήματα από την κρατική διαφήμιση και από τις ΔΕΚΟ, χωρίς έλεγχο. Υπήρξε ως επιστέγασμα η λίστα Πέτσα και η αδιαφορία της κυβέρνησης να ρυθμίσει το καθεστώς δραστηριοποιήσης των ισχυρών πολυεθνικών του κλάδου. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε.

Μπορεί να αλλάξει; Ναι, φυσικά. Πως μπορεί να γίνει αυτό. Με ρυθμίσεις στο σκέλος της κρατικής διαφήμισης, της λειτουργίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και με τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων, έναντι των μεγάλων πολυεθνικών της επικοινωνίας, αλλά και των μικρών και των μεσαίων που κλέβουν το σύμπαν. Αυτές οι κινήσεις προυποθέτουν μια ΕΣΗΕΑ που θα έχει ανθρώπους που βλέπουν πέρα από την εμπέδωση της συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μια άλλη ΕΙΗΕΑ που θα στελεχώνεται από επαγγελματίες αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς.

Δύσκολη κατάσταση, αλλά όχι μή αναστρέψιμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *