Η πρόκληση για την ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι μόνο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.Ή, η ενημέρωση, εντός προγραμματισμένου πλαισίου, με βαρύ έλεγχο από πρόσωπα με κομματική σφραγίδα. Η κρατική ραδιοτηλεόραση θα μπορούσε με τη δυναμική των σειρών της να είχε αποκτήσει καλύτερα ποσοστά στον ανταγωνισμό αν οι δημοσιογράφοι της “μιλούσαν” στον κόσμο. Η πλατφόρμα της ΕΡΤ, ERTFLIX φτάνει σταδιακά σε όλη την κοινωνία, οι ειδήσεις σε ένα ακροατήριο που βλέπει τα ίδια πράγματα με την ιδιωτική τηλεόραση.
Η συνταγή που ακολουθείται είναι αυτή της τήρησης της “γραμμής” όπως έρχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όπως σε κάθε περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, υπάρχει άνθρωπος για αυτή τη δουλειά και άλλοτε είναι χαρισματικός και άλλοτε “πνίγεται σε μια κουταλιά νερό”.
Υπάρχει και η δυνατότητα της διεύρυνσης όπως έχει γίνει στον τομέα της παραγωγής των σειρών. Η ΕΡΤ διαθέτει προσωπικό για να φτιάξει 24ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα, αλλά προς το παρόν αδυνατεί να οργανώσει την μοναδική εκπομπή έρευνας που μεταδίδει. Η νυχτερινή ζώνη της ΕΡΤ1 θα μπορούσε να χωρέσει τουλάχιστον δύο εκπομπές λόγου και ανάλυσης, ενώ η πρωινή ενημερωτική ζώνη, χρειάζεται νέο μείγμα προσώπων και θέματων, και τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο.
Η απουσία ενημέρωσης το απόγευμα έχει ενισχύσει το Mega. Το μοντέλο που εφάρμοσε η ΕΡΤ το 2015, μετά την επαναφορά της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ανά τρίωρο μετάδοση δελτίων ειδήσεων από τις 6.00 το πρωί, ως τα μεσάνυχτα, δυστυχώς εγκαταλείφθηκε στην πορεία. Την ίδια ώρα η ΕΡΤ2 δεν διαθέτει ούτε 5επτα δελτία ειδήσεων με αποτέλεσμα να μεταδίδει μόνο μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.