Η ΕΡΤ πρέπει να λογοδοτεί

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ΕΡΤ «να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας». Αυτή είναι η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΕΡΤ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε, αλλά η πρόταση έχει σοβαρές αδυναμίες. Η πρώτη διαπίστωση είναι πως στην ΕΡΤ θα αποφασίζουν μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει στην τρίτη θέση, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Η ουσία τώρα: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ως σήμερα δεν έχει κατορθώσει να ελέγξει σε βάθος το ΕΣΡ το οποίο κατά δήλωση του Προέδρου του Αθανάσιου Κουτρουμάνου αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ποιοτικό έλεγχο της πολιτικής πολυφωνίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτησή του, αλλά αγνόησε την άρση εμπιστοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Αρχής, αλλά ως και σήμερα αδιαφορεί τόσο Η Επιτροπή Θεσμών όσο και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που όρισε το ΕΣΡ με την παρούσα σύνθεση το 2016.

Το προφανές είναι πως αν η το ΔΣ της ΕΡΤ ορίζεται με απόφαση των δύο κομμάτων, θα υπάρχει αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των προσώπων όπως έχει δείξει η ίδια η ζωή με πρώτο και καλύτερο το σημερινό ΕΣΡ, ύστερα και από τον θάνατο του Αντιπροέδρου της Αρχής Ροδόλφου Μορώνη. Η πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει τη λειτουργία της ΕΡΤ συνίσταται στη λογοδοσία. Η κυβέρνηση αποφάσίζει για το διοικητικό σχήμα της ΕΡΤ και το ΕΣΡ, όπως έχει και σήμερα την αρμοδιότητα που δεν ασκεί, κάνει τον έλεγχο επί του περιεχομένου, με βάση συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο έλεγχος αυτός θα είναι και οικονομικός και οι εκθέσεις θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Για να γίνουν ολα αυτά τα κόμματα στη Βουλή οφείλουν να συνεργαστούν. Απέναντί της βρίσκονται μια σειρά από νέες τηλεοπτικές υπηρεσίες, η ιδιωτική τηλεόραση και πλήθος ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *