Η Cosmote TV …χωρίς εταιρεία

cosmote ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

cosmote-tvΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως η COSMOTE TV συγκέντρωσε 502.696 συνδρομητές στο τέλος του 2016. Είναι η επίσημη πληροφορία που υπάρχει στο δελτίο Τύπου και στον απολογισμό του ομίλου ΟΤΕ. Δυστυχώς, όσο κι αν ψάξει κανείς δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στοιχεία για την COSMOTE TV είτε το ύψος των συμφωνιών της με τις διάφορε λίγκες, είτε για την οικονομική πορεία του εγχειρήματος. Διότι πολύ απλά, μια από τις πλέον πολυδιαφημισμένες δραστηριότητες του ΟΤΕ δεν διαθέτει εταιρεία.
Σε εποχές που είναι ζητούμενο η διαφάνεια και η λογοδοσία, η ηγεσία της Deutsche Telecom έχει, με ευθύνη του ΕΣΡ,και τη συνήθη απραξία της ΕΕΤΤ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το κενό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρει τρόπο να μην διαθέτει νομικό πρόσωπο για την τηλεοπτική του δραστηριότητα. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (πρώην Επικρατείας) να πιστοποιείται το εκάστοτε τέλος υπέρ του ελληνικού δημοσίου, (κλιμακούμενο ποσοστό επί των εσόδων) με μια βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή για τον αριθμό των συνδρομητών. Με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει το ετήσιο “ενοίκιο” και εισπράττει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η τελευταία είναι νεοσυσταθείσα Ανεξάρτητη Αρχή και θα έχει ενδιαφέρον, αν και εκείνη αρκεστεί στο πιστοποιητικό του ελεγκτή
Με την απουσία της τηλεοπτικής εταιρείας , είναι άγνωστο που γίνεται η τιμολόγηση των διαφημίσεων που μεταδίδονται από τα κανάλια παραγωγής COSMOTE TV. Ποιος αποδίδει τον ειδικό  φόρο διαφημίσεων (20%) από τη στιγμή που δεν υπάρχει τηλεοπτική εταιρεία. Επίσης δεν δημοσιεύονται φυσικά τα κλασικά στοιχεία που έχουν υποχρέωση όλες οι υπόλοιπες εταιρείες στη χώρα. Τα έσοδα, τα έξοδα, το δανεισμό, τα κέρδη και τις ζημίες. Κανείς δεν γνωρίζει πέραν της ηγεσίας της DT για το πως χρηματοδοτείται η COSMOTE TV. Ούτε φυσικά υπάρχουν ανακοινώσεις προς το ΧΑΑ για το κόστος απόκτησης των δικαιωμάτων, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπαίνει στον κόπο να ζητήσει στοιχεία.
Η ευθύνη του ΕΣΡ είναι μεγάλη, διότι δέχθηκε η άδεια τηλεόρασης, να μεταβιβαστεί από την πρώην θυγατρική του ΟΤΕ Hellas Sat, στη μητρική εταιρεία. Έκτοτε η δραστηριότητα της τηλεόρασης δεν καταγράφεται, υπό την ανοχή όλων των συναρμόδιων Αρχών, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.  Οι Γερμανοί, βλέπετε, όταν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, είναι αυστηροί και άτεγκτοι και απαιτούν πάντοτε, εκτός από ειλικρίνεια, πάντα αναλυτικά στοιχεία, απειλώντας κάθε φορά με κυρώσεις, σε περίπτωση μή συμμόρφωσης. Στην περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν απαιτούν ξεχωριστό καθεστώς. Το έχουν βρει και το αξιοποιούν!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *