Διαφημίσεις στην ΤV, αντί για μέτρα στήριξης στον Τύπο!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στη Βουλή για το επείγον σχέδιο νόμου μέτρων στήριξης σε πληγέντες από τον «Ιανό». Στο νομοσχέδιο εντάχθηκαν δύο άρθρα για τα ΜΜΕ, που αφορούν την έκπτωση φόρων στη διαφημιστική δαπάνη και τη νέα καμπάνια για τον κορονοϊό. Αποκαλύφθηκε πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προωθεί το σχέδιο στήριξης του έντυπου Τύπου και των ΜΜΕ με συγκεκριμένα κριτήρια και όρους, αλλά επιλέγει την τακτική της διαφημιστικής εκστρατείας, η οποία καταγγέλλεται με σφοδρότητα από όλη την αντιπολίτευση στη Βουλή και προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις και στον χώρο των ΜΜΕ, τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις ενώσεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, η νέα κίνηση «επιδότησης» με διαφημιστική καμπάνια τις επόμενες ημέρες αφορά μόνο τους έξι αδειούχους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η δαπάνη θα αφορά και την αμοιβή της εταιρείας, ενώ το κριτήριο της νέας τηλεοπτικής ενίσχυσης είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η εμπορικότητα. Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις αλλά και στις προτάσεις για τη δωρεάν μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων που αφορούν τα μέτρα για την COVID-19, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως αυτά «ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους»! Ο αρμόδιος υφυπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις θέσεις των συνδικαλιστικών Ενώσεων των ιδιοκτητών των ενημερωτικών καναλιών της Περιφέρειας, της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ. Και οι τρεις εκπρόσωποι έβαλαν στη Βουλή ως μείζον κριτήριο για την οποιαδήποτε κίνηση δημόσιας ενίσχυσης των ΜΜΕ τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αδιαφορία για τον Τύπο

Οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, Έλενα Ριζεάκου και Μαρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκαν στο περίφημο πρόγραμμα στήριξης του Τύπου, το οποίο έχει καταχωνιαστεί στα υπουργικά γραφεία, δηλώνοντας πως οι προτάσεις των Ενώσεων έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες. Οι ενώσεις δημοσιογράφων έχουν επίσης ορίσει τον εκπρόσωπό τους για την Επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει επί των μέτρων στήριξης του έντυπου Τύπου, μέτρα τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «ξεχάσει», προωθώντας μόνο διαφημιστικές καμπάνιες σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *