Έτοιμη η ΕΡΤ για τη δεύτερη ψηφιακή μετάβαση

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ Η DIGEA

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση στην τηλεόραση, καθώς ο στόχος της μεταφοράς του φάσματος των ψηφιακών συχνοτήτων της τηλεόρασης στις τηλεπικοινωνίες (700 MHz) ως τον Ιανουάριο του 2021 είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η ψηφιακή μετακίνηση της τηλεόρασης κάτω από τη συχνότητα 50 στα UHF αφέθηκε από τους αρμόδιους φορείς σε ΕΡΤ – Digea, που θα πρέπει να συνεργαστούν.

Η ΕΡΤ  είναι έτοιμη  για τη μετάβαση, όχι όμως και η Digea, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας ζητά χρονικό διάστημα προετοιμασίας 15 μηνών για να ολοκληρώσει τις επενδύσεις που απαιτούνται. ΕΡΤ και Digea ζητούν από κοινού συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων. Η ΕΡΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τεχνολογία συμπίεσης MPEG-4 ή HEVC, ώστε να χωράνε  περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια  σε λιγότερες συχνότητες.

Η Digea θέτει ως προϋπόθεση αφενός να αποφασισθεί η αποζημίωση που θα λάβει από την απώλεια μιας ψηφιακής συχνότητας, αφετέρου δεν έχει αποφασίσει για την τεχνολογία που θα εφαρμόσει, ώστε να χωρέσουν όλα τα προγράμματα στις τρεις πλέον συχνότητες που θα έχει, και επιθυμεί πραγματοποίηση έρευνας αγοράς για τη νέα τεχνολογία. Για να χωρέσουν τα κανάλια της, ειδικά τα υψηλής ευκρίνειας, το μόνο που έχει αποφασίσει προς το παρόν είναι να αλλάξει τη διαμόρφωση στην εκπομπή σήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *