Δίνουν το 5G στις τηλεπικοινωνίες, κρατάνε “κλειδωμένη” την TV

INTERNET ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μετατίθεται για το μέλλον το άνοιγμα της αγοράς σε επιπλέον τηλεοπτικά προγράμματα. Το σχέδιο για την  ψηφιακή τεχνολογία του DVB-T2 μετατίθεται για το μέλλον καθώς η  αποκοπή των τηλεοπτικών συχνοτήτων για την ανάπτυξη 5G από τις τηλεπικοινωνίες (το φάσμα των 700 MHz- δίαυλοι από 50ο ως και 59ο στα UHF) δεν φέρνει στη χώρα μας τη δεύτερη ψηφιακή μετάβαση αλλά μια απλή μετακίνηση σε νέες συχνότητες.

Μετακίνηση που χαρακτηρίζεται «μεταβατική» από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι οι δυο πάροχοι δικτύου, η Digea των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και η κρατική ΕΡΤ, να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις στη νέα ψηφιακή τεχνολογία του DVB-T2.

Η νέα υπουργική απόφαση με τις υπογραφές του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Στυλιανού Πέτσα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρ. 1752 στις 7 Μάιου, «τροποποιεί» την προπερσινή απόφαση 14879/2018 του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, αποκόπτοντας το φάσμα των 700 MHZ.

Ζήτησαν αναβολή ΕΡΤ-  Digea

Με τον χαρακτήρα μιας «μεταβατικής περιόδου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι Digea και ΕΡΤ θα πρέπει να μετακινηθούν ως το τέλος του 2020 στους νέους (λιγότερους) διαύλους που ορίζονται με τη νέα απόφαση  ανά περιφέρεια της χώρας. Αλλαγές έγιναν και στις περιφερειακές ζώνες. Σημαντικό είναι πως σε αρκετές περιοχές της χώρας ψηφιακή μετάβαση μπορεί να γίνει μετά την εισαγωγή του Τ2 αφού οι νέες συχνότητες δημιουργούν παρεμβολές! Είτε στα γειτονικά κράτη είτε σε άλλες εκπομπές. Για τα κέντρα εκπομπής σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ακαρνανικά, Σάμο τόσο για την ΕΡΤ όσο και για τη Digea αναφέρεται συγκεκριμένα «σε περίπτωση μη εξασφάλισης συγχρονισμού στο πρότυπο DVB-T, η λειτουργία του διαύλου θα γίνει μετά την εφαρμογή του προτύπου DVB-T2»! Πρακτικά δηλαδή θα υπάρχει για μια ακόμη φορά ψηφιακή μετάβαση δυο ταχυτήτων.

Νέα επιβάρυνση για τα κανάλια

Το κράτος δεν υποχρεώνει τους δυο παρόχους δικτύου Digea και ΕΡΤ να προχωρήσουν σε Τ-2 γιατί το ζήτησαν. Ετσι τους δίνεται χρόνος ώστε να προχωρήσουν σε δόσεις την ψηφιακή μετάβαση. Τον λογαριασμό βέβαια θα πληρώσει πάλι ο πολίτης αλλά και οι πελάτες –κανάλια της Digea αφού σε λιγότερες συχνότητες δεν θα μπορούν να εκπέμπουν σε υψηλή ευκρίνεια, εκτός από τους μετόχους της εταιρείας, τα πανελλαδικά κανάλια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *