Ο κορονοϊός "χτυπάει" και την πληροφόρηση!

INTERNET ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ο κορονοϊός πλήττει και την πληροφόρηση: υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας του Covid-19, πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εργαστούν, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές για την ελευθερία του Τύπου.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προώθησε μια απόφαση με την οποία απειλούνται με φυλάκιση πέντε ετών όσοι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για την επιδημία ή τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση – τέτοιες κατηγορίες αποδίδονται συνήθως στα ελάχιστα ανεξάρτητα μμε της χώρας.

Στην Τουρκία, δέκα δημοσιογράφοι που φέρονται ότι «έσπειραν τον πανικό και τον φόβο» συνελήφθησαν ή κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στην αστυνομία, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). Στο Τουρκμενιστάν, η λέξη «κορονοϊός» απλούστατα δεν υφίσταται στο λεξιλόγιο των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Μια «άρνηση που θέτει σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους Τουρκμένους» και «ενισχύει το αυταρχικό καθεστώς», καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι RSF συγκρότησαν από σήμερα ένα «Παρατηρητήριο 19» για τον Τύπο κατά την εποχή του κορονοϊού, επισημαίνοντας τις απειλές και τη βία σε βάρος δημοσιογράφων.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι φυλακισμένοι εκπρόσωποι του Τύπου γιατί η ελευθερία είναι πλέον «ζήτημα ζωής ή θανάτου».

«Το μόνο πράγμα που καθησυχάζει τους ελεύθερους πολίτες είναι να τους λένε την αλήθεια. Δεν έχουμε ανάγκη να μας καθησυχάζουν, χρειαζόμαστε να θέτουμε ερωτήσεις στην κυβέρνηση και να μπορούμε να κρίνουμε μόνοι μας, ως πολίτες, πόσο έγκυρες είναι οι απαντήσεις που μας δίνει», σχολίασε ο Γάλλος δικηγόρος Φρανσουά Σιρό μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Κατά τον Ντελουάρ, αυτή η κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει «μια ιστορική ευκαιρία για τις κυβέρνησης» ώστε να λάβουν μέτρα που θα εγγυώνται «τον πλουραλισμό και την αξιοπιστία της πληροφορίας».

«Ξέραμε ότι το χάος στην πληροφορία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Τώρα ξέρουμε ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Φ.Γ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *