Τεράστια η μάχη της ενημέρωσης, αλλά ορισμένοι απέχουν

Uncategorized

Ποια είναι τα πρωτόκολλα επικοινωνίας για τα ΜΜΕ; Πως λειτουργεί ένα κράτος υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία; Όσα βιώνουμε είναι εφιαλτικά και εκτιμάται πως θα αλλάξουν την κοινωνία μας. Κανείς δεν είναι σε θέση να ορίσει αν θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Οι ενδείξεις πάντως δεν είναι θετικές.

Τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης αιφνιδιάστηκαν από την εξάπλωση του ιού. Η Κίνα ήταν μακριά, τα διεθνή τμήματα ειδήσεων σχεδόν διαλυμένα και ούτε λόγος για ιατρικούς συνεργάτες. Όταν ξεκίνησε η διάδωση του ιού στην Ιταλία, η ελληνική τηλεόραση μεταδίδει ακόμη σόου.

Όταν χρειάζεται ο ειδησεογραφικός μηχανισμός να ενεργοποιηθεί έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τα ηνία, οι συναρμόδιες Αρχές απουσιάζουν. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι γνωρίζουν πως το internet δεν αντέχει την ταυτόχρονη θέαση από το πρωί ταινιών και σειρών και την διεξαγωγή όλων των απαραίτητων λειτουργιών. Η ΕΕΤΤ δεν εκδίδει ούτε μία ανακοίνωση. Ομοίως, το ΕΣΡ. Καμία αναφορά για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Τι πρέπει να ακολουθούν τα ηλεκτρονικά media και τι να αποφεύγουν.

Υπάρχει ένα μόνο επίσημο σποτ από το υπ. Υγείας. Καμία ουσιαστική οδηγία με σποτ από την τηλεόραση, για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο καθένας. Οι μικροί και μεγάλοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε εκφωνούνται από την τηλεόραση, αλλά χωρίς εγκεκριμένα σποτ, που να εξηγούν πως πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας και στη συνέχεια να τα απολυμάνουμε, ή το τι κάνουμε πχ με το σκουπίδια. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα οπτικουαστικό περιεχόμενο μαζί με έντυπες οδηγίες που να πηγαίνει σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν αναιρούν την τεράστια προσπάθεια των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και αντιμετωπίζουν τον νέο Κορονοϊό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *