Δύο κινήσεις για να μην εξαφανιστεί η δημοσιογραφία

INTERNET ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Οι εκδότες- όσοι απέμειναν- έχουν μπροστά τους ένα αδιέξοδο. Πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα για να εκδίδουν τις εφημερίδες, ενώ ολογύρα τους έχουν ξεπηδήσει πλήθος αεριτζήδων ψηφιακών εκδοτών που μεταδίδουν ειδήσεις που δεν τους ανήκουν.

Το πρόβλημα για τους πολίτες και τη δημοκρατία, είναι το πλήθος των ψευδών ειδήσεων που διοχετεύονται άκριτα, καθώς το δόγμα που επικρατεί είναι της άμεσης δήθεν “ενημέρωσης”. Ο κόσμος καταναλώνει ένα άθλιο προϊόν, συχνά προπαγανδιστικού περιεχομένου, βρίζει τους δημοσιογράφους και αποστρέφεται τα Μέσα, ενώ ταυτόχρονα, την κατάσταση αξιοποιεί κυρίως η ακροδεξιά μεταδίδοντας τερατώδη ψέματα

Πρέπει να μπει ένας διπλός φραγμός. Και είναι σχετικά εύκολο.

Οι ειδήσεις στο Internet είναι κρατικές. Η κυβέρνηση επιδοτεί ετησίως με 9 εκατ. ευρώ το ΑΠΕ για να μεταδίδουν και να κλέβουν τις ειδήσεις τους, ψηφιακοί εκδότες. Οι τελευταίοι τα παίρνουν πάνω και κάτω από το τραπέζι και δίνουν ψίχουλα στους αντιγραφείς των κειμένων του Πρακτορείου. Το ΑΠΕ πρέπει να κυνηγήσει την κλοπή του περιεχομένου του και να ξεκαθαρίσει ποιοι “εκδότες” το πληρώνουν και ποιοι όχι. Αν παράγει κάτι πολύ φθηνά, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και στη συνέχεια πωλείται πολύ ακριβά, στις ελληνικές τράπεζες, ως ύλη, υπάρχει ζήτημα χρεώσεων και όχι μόνο.

Το δεύτερο καθοριστικό θέμα είναι αυτό το πνευματικής ιδιοκτησίας. Η κλοπή πάει σύννεφο και κανείς δεν ασχολείται. Ποιοι είναι κερδισμένοι. Οι “αεριτζήδες” που εισπράττουν χρήματα έχοντας “δωρεάν” περιεχόμενο με τη δουλειά των άλλων.

Το σημαντικότερο όμως είναι η καταστροφή της δημοσιογραφίας. Στην περίπτωση των δηλώσεων του ιατροδικαστή για το δήθεν βιασμό του βρέφους από τους γονείς του. Υπό κανονικές συνθήκες όλες οι εκτιμήσεις αυτές θα ελέγχονταν πολλαπλώς από μια κανονική δημοσιογραφική ομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *