Η ανάλυση της ΚΥΑ στην ΕΡΤ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ανάλυση της ΚΥΑ στην ΕΡΤ: Πληρώνουν οι περισσότεροι

Νέα δεδομένα στην ΕΡΤ μετά την απόφαση του Γιώργου Χουλιαράκη να υπογράψει την ΚΥΑ του συμψηφισμού μισθού και αποζημιώσεων στην ΕΡΤ, μετά το «λουκέτο» από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013. Η εφαρμογή της ΚΥΑ ήρθε μετά την πίεση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία προκήρυξε απεργίες. Σε αντίθεση δε με τα γραφόμενα, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων θα πληρώσει χρήματα, ενώ όσοι είναι να πάρουν θα λάβουν λιγότερα από όσα περιμέναν.

Το παράδειγμα που χρησιμοποιείται στο Ραδιομέγαρο είναι χαρακτηριστικό. Είναι σαν να πήραν οι εργαζόμενοι ένα άτοκο δάνειο το 2013, γιατί δεν είχαν ξαφνικά δουλειά, εξαιτίας του «λουκέτου», το οποίο καλούνται να αποπληρώσουν, πέντε χρόνια μετά, το 2019, σε βάθος δέκα ετών.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας και δύο συντάξιμα χρόνια

Να σημειωθεί ότι πολύς κόσμος περιμένει την απόφαση γιατί θα συνταξιοδοτηθεί, καθώς περίμεναν να υπάρξει συμψηφισμός. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ και διεκδικεί συμψηφισμό των 23 μηνών με τους μισθούς αυτών που απολύθηκαν, αφού η κυβέρνηση ενέταξε τους εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς.

Όσον αφορά τα αρνητικά σημεία, η διοίκηση Μάναλη (2012 – 2013) δεν είχε δώσει δικαίωμα παράλληλης απασχόλησης σε μουσικούς και δημοσιογράφους. Και όσοι είχαν άλλη δουλειά στη διετία, με μεγαλύτερες αποδοχές, καλούνται να πληρώσουν πολλά χρήματα. Επί του θέματος αναμένονται προσφυγές.

Υπάρχει και το ζήτημα των αποθανόντων, καθώς έχουν πεθάνει 21 εργαζόμενοι  της κρίσιμης περιόδου, ενώ οι συγγενείς 17 από αυτούς καλούνται να επιστρέψουν πολλά χρήματα. Όποιος αποχωρήσει από την ΕΡΤ και δεν έχει αποπληρώσει προβλέπεται κράτηση που μπορεί να φτάσει στο 10% της σύνταξής του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *