Ο Όμιλος ΔΕΗ και η Vodafone Ελλάδας ανακοινώνουν την υπογραφή μη δεσμευτικού πλαισίου βασικών όρων (Non-Binding Term Sheet) για την πιθανή δημιουργία κοινής εταιρείας με ίση συμμετοχή (50-50), που θα προκύψει από τη συγχώνευση των θυγατρικών εταιρειών ΔΕΗ Fibergrid (100% θυγατρική της ΔΕΗ) και Fiber2All (100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδας) και θα δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα. Η στρατηγική αυτή σύμπραξη στοχεύει να δημιουργήσει έναν νέο πόλο στην αγορά των ψηφιακών υποδομών.
Με την υπογραφή του μη δεσμευτικού πλαισίου βασικών όρων ξεκινά η διαδικασία για τον αναλυτικό σχεδιασμό και την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τους απαραίτητους ελέγχους μεταξύ των δύο πλευρών (due diligence), την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών και τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί αμιγώς ως πάροχος χονδρικής, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της αγοράς, με απόλυτη ουδετερότητα.
Η δημιουργία ενός δικτύου τέτοιας κλίμακας αναμένεται να επιταχύνει την υιοθέτηση των υπερυψηλών ταχυτήτων, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το δίκτυο 100% οπτικών ινών (FTTH) της ΔΕΗ FiberGrid έχει πλέον φτάσει σε 1,88 εκατ. νοικοκυριά (homes passed), εκ των οποίων πάνω από 1,1 εκατ. είναι ήδη διαθέσιμα για άμεση σύνδεση (ready for service). Η κάλυψη του δικτύου FTTH της Vodafone ξεπερνά τα 550.000 σπίτια κι επιχειρήσεις (διαθέσιμα για άμεση σύνδεση).
Ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ FiberGrid και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακών Υπηρεσιών του Ομίλου ΔΕΗ, δήλωσε: «Η ένωση των δυνάμεών μας με τη Vodafone, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμια κλίμακα, σκοπό έχει τη δημιουργία μιας κορυφαίας υποδομής ψηφιακών δικτύων στην Ελλάδα. Με τη συνεργασία αυτή, στοχεύουμε στην επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού μας πλάνου και την ισχυροποίηση της θέσης της ΔΕΗ ως εταιρείας κρίσιμων υποδομών και ενός σύγχρονου Powertech οργανισμού».

Ο κ. Αχιλλέας Κανάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, τόνισε: «Η δημιουργία κοινής εταιρείας με τη ΔΕΗ αποτελεί μια στρατηγική επένδυση που θα επιταχύνει ουσιαστικά την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μας και θα ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας σε ακόμα περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις. Η επένδυση του Ομίλου Vodafone, αποδεικνύει έμπρακτα τη στρατηγική σημασία που αποδίδει στην ελληνική αγορά και τη διαρκή του δέσμευση για την ανάπτυξή της. Θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στη χώρα, συμβάλλοντας στη μετάβαση από τον χαλκό στην οπτική ίνα και στην επίτευξη των εθνικών στόχων ψηφιακής κάλυψης».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Όμιλο ΔΕΗ παρακαλούμε επικοινωνήστε:
| Γενική Διεύθυνση Επενδυτικών Σχέσεων Χαλκοκονδύλη 30, 104 32 Αθήνα Τηλ.: 210 529 2153, 210 529 3665, 210 529 3207 ir@ppcgroup.com | Διεύθυνση Σχέσεων με ΜΜΕ Χαλκοκονδύλη 30, 104 32 Αθήνα Τηλ.: 211 7509310, 697 270 7713, 693 609 2409 information@ppcgroup.com |
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Vodafone Ελλάδος:
| Corporate Affairs Τζαβέλλα 1-3, 152 31, Χαλάνδρι Τηλ.: 6972758680 media.gr@vodafone.com |
Σχετικά με τη ΔΕΗ:
Η ΔΕΗ είναι ο κορυφαίος καθετοποιημένος ενεργειακός Όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες που καλύπτουν την παραγωγή, τη διανομή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την παροχή προηγμένων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ επεκτείνει περαιτέρω το αποτύπωμά του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κροατία.
Η ΔΕΗ διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 12,4GW σε θερμικές, υδροηλεκτρικές και ανανεώσιμες μονάδες, με ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 22TWh. Είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας συνολικά 8,5 εκατ. πελάτες και παρέχοντας περίπου 32TWh ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ευρύ φάσμα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Η ΔΕΗ δραστηριοποιείται επίσης στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, με συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση ύψους €5,7 δισ. στο τέλος του 2025.
Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ για το 2030 βασίζεται στο επιτυχημένο καθετοποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο και στοχεύει στην αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το σχέδιο υποστηρίζεται από επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €24 δισ., με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την ευέλικτη παραγωγή, καθώς και σε υποδομές data centers.
Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 2001, με τις μετοχές της να διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Euronext Athens.
Σχετικά με τη Vodafone:
Η Vodafone είναι ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στην Ευρώπη και την Αφρική. Εξυπηρετούμε περίπου 370 εκατομμύρια πελάτες κινητής, σταθερής και ευρυζωνικών υπηρεσιών, λειτουργώντας δίκτυα σε 15 χώρες, με επενδύσεις σε ακόμη τέσσερις και συνεργασίες σε περισσότερες από 40. Διαθέτουμε χωρητικότητα σε πάνω από 70 υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα – τη ραχοκοκαλιά του διαδικτύου – και αναπτύσσουμε μια νέα υπηρεσία δορυφορικών επικοινωνιών απευθείας σε κινητές συσκευές, με στόχο τη σύνδεση περιοχών χωρίς κάλυψη. Η Vodafone διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες IoT παγκοσμίως, με περισσότερες από 240 εκατομμύρια συνδέσεις IoT, ενώ παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε περίπου 103 εκατομμύρια πελάτες σε επτά αφρικανικές χώρες, διαχειριζόμενη περισσότερες συναλλαγές από οποιονδήποτε άλλο πάροχο. Από τον βυθό της θάλασσας μέχρι τα αστέρια, σκοπός της Vodafone είναι να κρατά τους πάντες συνδεδεμένους.
Η Vodafone Ελλάδας, μέλος του Ομίλου Vodafone, επενδύει σε ψηφιακές υποδομές, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες κινητής, σταθερής, Internet και τηλεόρασης. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά δίκτυα οπτικών ινών και ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση FTTH στην Ελλάδα. Δεσμεύεται στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και, μέσω του Ιδρύματος Vodafone, υποστηρίζει δράσεις σε υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική ενσωμάτωση.