Τελείωσε η πλατφόρμα δημοπράτησης της διαφήμισης για την TV!

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν εφαρμόζεται ακόμη η πρόβλεψη του νόμου για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου στην τηλεόραση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με ευθύνη διαφημιζόμενων, διαφημιστών και τηλεοπτικών σταθμών, η προβλεπόμενη από τον νόμο πλατφόρμα ακόμη δεν υφίσταται, παρά το γεγονός πως η δεύτερη αναβολή για την εφαρμογή της είχε οριστεί για την 1η Ιανουαρίου 2019 και ενώ η νομοθεσία έχει ψηφιστεί από το 2017.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Marketing Week» o Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδας, είπε: «Να θυμίσω ότι ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα δημοπρασιών και καταφέραμε, κρατώντας σε κρίσιμες στιγμές ανοιχτό τον διάλογο με τους άλλους φορείς και με την κυβέρνηση, να είμαστε λίγο πριν από την υλοποίηση ενός συστήματος καταγραφής της διαφημιστικής επένδυσης, το οποίο είναι πιο κοντά στα δεδομένα της αγοράς, ενώ εξυπηρετεί παράλληλα και τα ζητούμενα της Πολιτείας».

Πρόκειται για σημαντική υποχώρηση –αν ισχύει αυτό που αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΔΕ–, διότι το νόημα της πλατφόρμας δεν ήταν η αναγραφή της διαφημιστικής δαπάνης, αλλά η λειτουργία μιας υπηρεσίας δημοπρασιών που δεν θα επιτρέπει τη συνεννόηση στην κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση, όπου υπάρχουν τα μεγάλα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αντωνιάδη, το σύστημα που υλοποιούν οι φορείς της αγοράς «δίνει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την επένδυση στην τηλεόραση», μιλώντας περί διαφάνειας. «Να θυμίσω επίσης ότι ο θεσμικός διάλογος είχε ξεκινήσει ήδη από το 2016 με πρωτοβουλία του ΣΔΕ, αλλά και με την ανταπόκριση του ΥΨΗΠΤΕ, που προχώρησε, κατόπιν προτάσεων των φορέων, σε τροποποιήσεις του νόμου, ώστε η πλατφόρμα να γίνει αφενός λειτουργική και αφετέρου να ευθυγραμμιστεί με το πλαίσιο των ελεύθερων συναλλαγών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΔΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *