Σοκάρει η διάλυση του κλάδου της Ενημέρωσης!

INTERNET ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


 

  • Κατά 825% αυξήθηκε η ανεργία…

 
Μέσα σε έντεκα χρόνια, από το 2004 ως και το 2014, η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο αυξήθηκε κατά 825%! Το ποσοστό σοκάρει και αποτυπώνει τον μέγιστο βαθμό της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στον κόσμο της Ενημέρωσης. Τα στοιχεία αναμένεται να βγουν στη δημοσιότητα μέσα από μια πλήρη μελέτη της ΓΣΕΕ, ένα κεφάλαιο της οποίας αφορά τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους της. Ορισμένα, ωστόσο, στοιχεία από την έρευνα αυτή παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία και η ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.
Τα στοιχεία αυτά προκαλούν σοκ. Το 2004, που τα ΜΜΕ δεν ήταν τόσα πολλά σε αριθμό και ούτε υπήρχε η ιντερνετική έξαρση ενημερωτικών επαγγελματικών ιστοσελίδων, στον χώρο των ΜΜΕ εργάζονται 11.184 άτομα. Η ανεργία ήταν της τάξης του 6,2%, ήτοι περίπου 744 άτομα. Το 2014, δέκα χρόνια μετά, μειώθηκε η απασχόληση και οι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 9.722 άτομα, με τους ανέργους να είναι πλέον 6.141, ποσοστό 38%! Τα επόμενα, μετά το 2014, έτη η ανεργία μειώνεται στο 29%, αλλά παρουσιάζεται σαρωτική αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνονται και από αυτά που διαθέτει η ΕΣΗΕΑ. Την κατάσταση παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο εκ μέρους της Ένωσης το μέλος του ΔΣ Νανά Νταουντάκη, η οποία επεσήμανε πως το 60% της απασχόλησης σήμερα στα ΜΜΕ στηρίζεται στις ατομικές συμβάσεις. Τα φαινόμενα απλήρωτης εργασίας είναι κυρίαρχα και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων κυμαίνονται από δύο έως και 12 μήνες.
Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι πάνω από πέντε χρόνια άνεργοι. Στη δεκαετία της κρίσης έκλεισαν περί τις 80 επιχειρήσεις ΜΜΕ και χάθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις. Στις νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν απασχολούνται εργαζόμενοι με 12ωρα και μισθούς της τάξης των 300 ευρώ. Στην ΕΣΗΕΑ είναι καταγεγραμμένοι 1.000 άνεργοι, αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του κλάδου.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *