Σκέψεις … φυγής από την Cosmote TV εξαιτίας της βαριάς φορολογίας

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η DEUTSCHE TELECOM ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο ΟΤΕ, με επιστολή του προς το χρηματιστήριο, ανακοίνωσε πως αναζητά τρόπους για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ ανέθεσε σε τρίτη εταιρεία να προχωρήσει σε σχετική έρευνα. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά την επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την ΤΕΑΜ για την απόκτηση των δικαιωμάτων του Champions League, του Europa League και του Europa Conference League για το διάστημα 2024 – 2027.

Ο ΟΤΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τη φορολογική έδρα του φορέα συνδρομητικής τηλεόρασης, ώστε να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις streaming πλατφόρμες, τη βαριά κρατική φορολογία και τα επιπλέον τέλη, που καθιστούν ακριβότερη τη μηνιαία συνδρομή του. Παράλληλα, η διάδοση της πειρατείας στην Ελλάδα στερεί έσοδα και πόρους από τη συνδρομητική πλατφόρμα.

Οι επιπτώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Στην περίπτωση που ο ΟΤΕ προχωρήσει στην επιλογή αυτή, οι άμεσες συνέπειες θα είναι η σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου και η ανάλογη μείωση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο καταβάλλει το 2% επί του τζίρου της κάθε μήνα η Cosmote TV, και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων και των υπολοίπων υπαλλήλων που εργάζονται για τον φορέα. Όσον αφορά την περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ, είναι γνωστό πως η ΕΡΤ, η Cosmote TV, η Nova είναι οι κύριοι αιμοδότες του φορέα. Και αν η Cosmote TV αποχωρήσει από τη χώρα, η Nova θα ακολουθήσει, αφού ήδη η Ελληνική Πολιτεία έχει αποδεχθεί το μοντέλο λειτουργίας της υπηρεσίας ΑΝΤ1+, που ανήκει στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Η υπηρεσία έχει έδρα στο εξωτερικό, στην Ολλανδία, όμως περιλαμβάνει τις μεταδόσεις της F1, που γίνονται στην ελληνική γλώσσα, συνεπώς απασχολείται προσωπικό, δημοσιογράφοι και τεχνικοί.

<ΜΕΤ> Αθέμιτος ανταγωνισμός, ακριβότερες συνδρομές

Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα αρνείται να επιβάλει φόρο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις streaming που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή να καταργήσει τον ειδικό φόρο τηλεόρασης (επιβλήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου), ο οποίος επιβαρύνει μόνο την Cosmote TV και τη Nova. Το καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού λειτουργεί ευεργετικά για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, Netflix, Apple TV, Amazon Prime Video, Disney+, οι οποίες δεν πληρώνουν φόρους εντός χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν φθηνότερες συνδρομές σε σχέση με την Cosmote TV και τη Nova.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της υπέρμετρης φορολόγησης των εταιρειών που έχουν έδρα στην Ελλάδα, το τοπίο σύντομα θα αλλάξει, με δραματικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *