Διεθνής Επιχείρηση «Κρόνος» για την αντιμετώπιση της πειρατείας

Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Με τον κωδικό όνομα «Κρόνος» πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη στα χρονικά επιχείρηση του FBI και της NCA για την εξάρθρωση του διεθνούς εγκληματικού δικτύου κυβερνοεπιθέσεων LockBit. Οι ειδικοί το συσχετίζουν με τη συνδρομητική πειρατεία, η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα χτυπούν το καμπανάκι για τους χρήστες του διαδικτύου.

Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την EUROPOL και τις Αρχές σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Ελβετία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία, κατάφεραν να εξαρθρώσουν το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο κυβερνοεπιθέσεων, με το όνομα LockBit. Συνελήφθησαν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στην Ουκρανία και στην Πολωνία, με τη σημαντική συνδρομή και των γαλλικών δικαστικών αρχών. Το κακόβουλο λογισμικό LockBit χρησιμοποιήθηκε για να αποσπάσει, μέσω ransomware, περισσότερα από 120 εκατ. δολάρια σε πάνω από 2.000 θύματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί βλέπουν τις άμεσες συσχετίσεις του LockBit με τις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών, αφού εντοπίζονται 150 διαφορετικοί τύποι ransomware.

Η επίθεση ransomware είναι μια μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπου το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως ransomware, εισβάλλει στον υπολογιστή ή το δίκτυο ενός χρήστη και κρυπτογραφεί τα αρχεία του. Στη συνέχεια, οι δράστες απαιτούν λύτρα από τον χρήστη για να παρέχουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης ή να αφήσουν ελεύθερα τα δεδομένα. Τέτοια χαρακτηριστικά, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των πιθανοτήτων ψηφιακής εισβολής, έχουν όσοι εισέρχονται σε παράνομα πειρατικά δίκτυα συνδρομητικών υπηρεσιών, αφού με αυτόν τον τρόπο αφήνουν τελείως εκτεθειμένα τα ψηφιακά τους δεδομένα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές, έπειτα από πλήθος ερευνών, διείσδυσαν στο δίκτυο της LockBit και πήραν τον έλεγχο όλων των παράνομων υπηρεσιών της. Μεταξύ πολλών ευρημάτων στις υποδομές τους, βρέθηκαν εκατοντάδες ψηφιακά κλειδιά, τα οποία ήταν απαραίτητα για να ανακτηθούν τα κλεμμένα δεδομένα, μέσω του σκοτεινού διαδικτύου, όπου το LockBit δημοσίευε δεδομένα από θύματα, όταν αυτά αρνούνταν να πληρώσουν λύτρα. Έχουν εκδοθεί τρία διεθνή εντάλματα σύλληψης, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότεροι από 200 λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων, που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό ήταν υπεύθυνο για περίπου το 1/4 όλων των επιθέσεων ransomware τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *