Νέο χτύπημα κατά της συνδρομητικής «πειρατείας»!

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μία ακόμη σύλληψη για πειρατεία επί του τηλεοπτικού περιεχομένου.  Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την Τετάρτη 13/12/2023 (https://www.astynomia.gr/2023/12/15/15-12-2023-apo-ti-diefthynsi-dioxis-ilektronikou-egklimatos-synelifthi-45chronos-gia-paranomi-anametadosi-syndromitikon-kanalion/)  συνέλαβε  έναν στην περιοχή του Κερατσινίου, για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συλληφθείς είχε μεγάλο πλήθος πελατολογίου σε πολλά μηνύματα που βρέθηκαν στην κατοχή του, με πλήρη στοιχεία χρηστών και ενεργούσε ως μεσάζοντας, μεταπωλητής και αναζητητής παράνομων συνδρομητών, έναντι ποσοστού που καρπώνονταν επί των παράνομων πωλήσεων. Οι αρχές φαίνεται να έχουν αποκωδικοποιήσει το “οικοσύστημα” της πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών και να στοχεύουν πλέον σε όλα τα  ιεραρχικά επίπεδα αυτών πυραμιδικών εγκληματικών οργανώσεων.

Ταυτόχρονα όμως με τη σύλληψη αυτή φαίνεται και η χαρτογράφηση αυτού του φαινομένου, αφού συνδυαστικά και με τις τελευταίες επιχειρήσεις, αυτή η παραοικονομία μεταπωλητών έχει μεταξύ άλλων και ανησυχητικές οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις , φαίνεται να υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι μεσάζοντες-μεταπωλητές συνδρομητικών υπηρεσιών, οι οποίοι ασκούν παράλληλα επαγγέλματα υπεράνω κάθε υποψίας (ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες κλπ). Πλησιάζουν γνωστούς και φίλους και μάλιστα ακόμα και στους χώρους εργασίας τους και τους προσφέρουν τέτοιες παράνομες συνδρομές έναντι χαμηλότερου αντιτίμου από τις νόμιμες πλατφόρμες.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του 45χρονου, προέκυψε η εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·       συσκευή IP TV, συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και την τηλεόραση, η οποία δεν ανήκει σε νόμιμο εξοπλισμό συνδρομητικών καναλιών και έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης των ανωτέρω συνδρομητικών υπηρεσιών,

·       εσωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ και

·       συσκευή κινητής τηλεφωνίας, στην οποία βρέθηκε πλήθος συνομιλιών-ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων για ζητήματα προμήθειας, εγκατάστασης, τεχνικής υποστήριξης και συνδρομών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να αντληθούν από την υπόθεση τα στοιχεία των τελικών απλών χρηστών, προκειμένου να τεθούν  υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *