Ευάλωτο σε προσφυγές για μή νόμιμη σύνθεση το νέο ΕΣΡ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι δικηγόροι των επιχειρήσεων ΜΜΕ ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον των νέων αποφάσεων του ΕΣΡ, στηριζόμενοι σε δύο σοβαρούς, κεντρικής σημασίας, λόγους. Πρώτον, η Ανεξάρτητη Αρχή δεν συγκροτήθηκε νόμιμα, με πλειοψηφία 3/5, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Δεύτερον, η θητεία της προέδρου και πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία είχε οριστεί ως αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ το 2021, παρατείνεται κατά δύο χρόνια, έως το 2029, ενώ ρητά η νομοθεσία ορίζει ως ανώτατο διάστημα θητείας τα έξι έτη.

Η ΝΔ άλλαξε τη νομοθεσία το 2019, προσδιορίζοντας την πλειοψηφία για τον ορισμό των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών στα 3/5, από 4/5 που ίσχυε έως τότε. Όμως, στην πρόσφατη ψηφοφορία που έγινε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τα οκτώ μέλη του ΕΣΡ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 17 ψήφους, που αντιστοιχούσαν στα απαιτούμενα 3/5, παρά τη συνεργασία της με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Η αντιπολίτευση δήλωσε πως η πλειοψηφία των 16 ψήφων δεν αντιστοιχεί στο αναγκαίο ποσοστό των 3/5. Δηλαδή, τα απαιτούμενα 3/5 στην 27μελή Διάσκεψη των Προέδρων είναι 16,2, συνεπώς απαιτούνταν 17 και όχι 16 θετικές ψήφοι. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις της Αρχής θα προσβάλλονται με το αιτιολογικό της μη νόμιμης συγκρότησης.

Επιπλέον, στις 11 Μαρτίου 2021, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε οριστεί ως μέλος του ΕΣΡ με την ιδιότητα του αντιπροέδρου, με εξαετή θητεία, έως τις 20 Μαρτίου 2027, και ήδη έχει ήδη διανύσει περίπου δυόμισι χρόνια στην Ανεξάρτητη Αρχή. Με τη νέα διαδικασία, όμως, ορίστηκε πρόεδρος της Αρχής έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2029, δηλαδή θα υπερβεί την πρόβλεψη της νομοθεσίας για θητεία έξι ετών. Για την περίπτωση αυτή υπάρχει σχετική διάταξη νόμου, αναφέρει νεότερη ενημέρωση.

Η θητεία των άλλων μελών

Θυμίζουμε πως τα υπόλοιπα νέα μέλη, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Πολίτης (αντιπρόεδρος), Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης (πρώην γενικός διευθυντής του ΑΠΕ), Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Μιχελάκης (πρώην υπουργός), ο δικηγόρος Σπύρος Χρυσοφώτης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Πέτρος Τριανταφυλλίδης, διορίστηκαν με θητεία έξι ετών, που λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου 2029. Η θητεία του επίσης δημοσιογράφου Σωκράτη Τσιχλιά λήγει στις 10 Μαρτίου 2027.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *