Γιάννης Αλαφούζος στο BBC: «Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο για τον Παναθηναϊκό, όχι της χρεωκοπίας»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Γιάννης Αλαφούζος: Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κριτικάρει τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου». Αυτός είναι ο τίτλος της μακροσκελούς συνέντευξης που έδωσε ο Γιάννης Αλαφούζος στο BBC με τον «ισχυρό άνδρα» της «πράσινης» ΠΑΕ να μιλάει για… τα πάντα.

Αναφερόμενος τόσο στο καθήκον που έχει απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον οποίο ανέλαβε έχοντας την «εύκολη» επιλογή της χρεωκοπίας αλλά επιλέγοντας τον… δύσκολο δρόμο, που θα οδηγήσει στην οικονομική εξυγίανση!

Όσο και στη δυνατότητα που είχε το «τριφύλλι» να γίνει αυτάρκες από φέτος κιόλας, αν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Champions League…

Παράλληλα, ο κ. Αλαφούζος τοποθετήθηκε τόσο για την βία και την διαφθορά που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάνοντας ειδική μνεία στην Κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία, που θα πρέπει να συμβάλλουν στην επιβολή των νόμων.

Ενώ ο «ισχυρός» άνδρας των «πράσινων» ερωτήθηκε τόσο για το… μπάσιμο της Σαουδικής Αραβίας στον χώρο του ποδοσφαίρου όσο και για την απουσία επιτυχιών του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια.

Αλαφούζος: «Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο για τον Παναθηναϊκό»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου:

-Για το εάν θα βλάψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τα μικρότερα πρωταθλήματα τα μεγάλα συμβόλαια που προσφέρει σε παίκτες η Σαουδική Αραβία…

«Πιστεύω ότι θα το βλάψει αρκετά και θεωρώ ότι θα επηρεάσει αρκετές μικρές χώρες που θα σταματήσουν να είναι στο προσκήνιο».

-Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την πτώση του στη κατάταξη στα ranking της UEFA τα τελευταία χρόνια:

«Ρόλο σε αυτό έχει παίξει η διαφθορά που υπάρχει. Χάσαμε χορηγούς, χάσαμε έσοδα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά βίας, κάτι στο οποίο έχει συντελέσει η διαφθορά. Η διαφθορά αυξάνει την βία. Δεν λέω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος που υπάρχει χουλιγκανισμός, αλλά όταν μια μερίδα οπαδών αισθάνεται ότι τους κλέβουν τα παιχνίδια, τότε αυτό προκαλεί τον εκνευρισμό τους και γίνονται βίαιοι. Επίσης θέλω να πω ότι η διαφθορά έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές να φύγουν στο εξωτερικό».

-Για το πως θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά και κατ΄ επέκταση η βία:

«Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η απόλυτη διαφάνεια. Με το VAR και τα ψηφιακά μέσα γενικότερα οι διαιτητές αλλά και ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Τώρα πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπάρξουν λάθος αποφάσεις γιατί όλοι μπορούν να δουν τι συμβαίνει».

-Για τα περιστατικά βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα:

«Αν και η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν. Στη συνάντηση που έγινε τα συζητήσαμε αυτά με τον πρόεδρο της UEFA και ήταν εκεί και ο πρωθυπουργός της χώρας. Είναι κάτι θετικό αυτό».

-Για τον Παναθηναϊκό και το 2012 που πήρε στα χέρια του την ΠΑΕ:

«Από τότε που λειτουργούσα σαν οπαδός και όχι σαν πρόεδρος πίστευα ακράδαντα ότι ένας σύλλογος δεν μπορεί να ανήκει σε ένα άτομο, αλλά στους οπαδούς της ομάδας. Είχαμε κάνει μια έρευνα στην οποία ανακαλύψαμε ότι στους 11 εκατ. Έλληνες, τα 2 εκατ. είναι Παναθηναϊκοί. Από αυτούς οι 100.000 ήταν οι πιο σκληροπυρηνικοί και θα ήταν διατεθειμένοι να δίνουν 500 ευρώ για την ομάδα τους.
Όταν ανέλαβα τον Παναθηναϊκό ήταν μια περίοδος που η χώρα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας. Εκείνη ήταν μια δύσκολη περίοδος και η αλήθεια είναι ότι κανείς τότε δεν ήθελε να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Είχα την επιλογή να αφήσω την ομάδα να χρεοκοπήσει και να ξεκινήσω από την αρχή. Αποφάσισα να μην προχωρήσω σε αυτή την καταστροφική διαδρομή και γι΄ αυτό είχαμε μπροστά μας να δώσουμε ένα σκληρό αγώνα. Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο
».

-Για την περίοδο 2017-18:

«Κάποια περίοδο σκέφτηκα να τα παρατήσω και είπα ότι ήθελα να φύγω. Είχα την ελπίδα ότι κάποιος θα αναλάβει επειδή δεν είχα τα οικονομικά μέσα να στηρίξω την ομάδα, αλλά κανείς δεν το έκανε. Οπότε μετά το 2017-18 σιγά σιγά άρχισα πάλι να αποπληρώνω το χρέος, κάνοντας τα οικονομικά μας υγιή».

-Για τη φάση που βρίσκεται η ομάδα τώρα:

«Τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και έχουμε επενδύσει στην ομάδα ελπίζοντας ότι θα γίνουμε κάποια στιγμή οικονομικά αυτάρκης. Αν είχαμε προκριθεί στους ομίλους του Champions League θα το είχαμε καταφέρει από φέτος».

-Για το αν έχει αρχίσει να… χαλαρώνει:

«Όχι δεν μπορώ να πω ότι το απολαμβάνω, γιατί είναι καθήκον για μένα. Πρέπει να πετύχουμε πολλά ακόμα και σημαντικά για να αρχίσω να το απολαμβάνω. Χρειάζεσαι μια παρατεταμένη καλή περίοδο για να αρχίσεις να το απολαμβάνεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *