Οι νέοι «άρχοντες» της τηλεόρασης

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

  • Η TV των 480 εκατ. ευρώ

 
Μια νέα πραγματικότητα, με παλιούς και νέους παίκτες, προκύπτει από την αδειοδότηση του ΕΣΡ, η οποία ολοκληρώνεται ουσιαστικά με την απόρριψη της αίτησης της Τηλεοπτικής Ελληνικής ΑΕ. Ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Θοδωρής Κυριακού, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς αποτελούν το τηλεοπτικό τοπίο μετά και τις τελικές κρίσεις του ΕΣΡ. Η χορήγηση των αδειών θα γίνει εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και την καταβολή της πρώτης δόσης των 3,5 εκατ. ευρώ ως τις αρχές Αυγούστου. Από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση του ΕΣΡ, ο ειδικός φόρος τηλεόρασης για τους αδειοδοτημένους σταθμούς θα μειωθεί από το 20% στο 5%.
Από τη στιγμή που δεν υπάρξουν ανατροπές, το τηλεοπτικό παιχνίδια θα παιχθεί ανάμεσα στους πέντε σταθμούς εθνικής εμβέλειας, όπου όμως συμπράττουν ο Alpha και το Star. Ανακουφισμένοι είναι σίγουρα στον ΑΝΤ1 αφού θα δώσουν τελικά τα μισά χρήματα και σε βάθος δεκαετίας, 35 εκατ. ευρώ αντί για 75.900.000 σε τρεις δόσεις, όπως είχε προκύψει από την ακυρωθείσα διαδικασία του 2016. Απών είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης (προς το παρόν;), σε αντίθεση με το 2016. Λιγότερα θα πληρώσουν και ο Γιάννης Αλαφούζος, που είχε πλειοδοτήσει για το ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ, και η Dimera, που είχε βάλει στο τραπέζι 61.500.000 ευρώ.
Στο ΣτΕ θα προσφύγει η Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, μετά την απόρριψη της αίτησης χορήγησης άδειας από το ΕΣΡ, στήριζε γνωστός επιχειρηματίας από τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Η επί της ουσίας εφαρμογή της μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τέσσερις άδειες και η ολοκλήρωση της αδειοδότησης με την καταβολή του τιμήματος δικαιώνει τρεις ανθρώπους. Τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, που έτρεξε όλη τη διαδικασία, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς επί των ημερών του δίνονται άδειες μετά από 25 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 1993. Φυσικά, θα πρέπει να αναγνωρισθεί και η καθοριστική συμβολή του ΕΣΡ, το οποίο και ξέμπλεξε το κουβάρι.
 
Το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 480 εκατ. ευρώ. Ήτοι, 140 εκατ. ευρώ ως ειδικό φόρο (2015 – 2018), 40 εκατ. ως τέλη χρήσης συχνοτήτων συνδρομητικής TV (2010 – 2018), 175 εκατ. ευρώ σε μία δεκαετία για αδειοδότηση πέντε σταθμών (2018 – 2028) και 125 εκατ. ευρώ (με μείωση από το 20% στο 5%) ως ειδικό φόρο TV (2018 – 2028).
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *