Πνευματικά δικαιώματα , από εμάς για εμάς, για να σωθούμε

INTERNET ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή είναι η μοναδική σοβαρή λύση για τους ανθρώπους των ΜΜΕ και του θεάματος. Δημοσιογράφοι και δημιουργοί χτυπήθηκαν από την ασκληρή Μνημονιακή πολιτική, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος.
Οι εργαζόμενοι στην οπτικοακουστική βιομηχανία και τον Τύπο έχουν μια δυνατότητα να αντιδράσουν και να προστατευτούν, μέσα από τη δημιουργία φορέων συλλογικής διαχείρισης που θα ελέγχουν οι ίδιοι και θα στελεχωθούν από ειδικούς για τα πνευματικά δικαιώματα. Ο τομέας διαχείρισης του, πλέον δεν μπορεί να παραμένει ως πεδίο στο υπουργείο Πολιτισμοού, αλλά πρέπει να περάσει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς εξελίσσεται η ίδια η φύση των πνευματικών δικαιώματων.
Φυσικά υπάρχουν γερές ρίζες και εξαρτήσεις και διαπλοκές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ΑΕΠΙ ΑΕ έχει σοβαρή πολιτική υποστήριξη που διαπερνάει τα κόμματα και χρειάστηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να αποδοθούν τα ποσά που δικαιούνταν στους δημιουργούς και να μην κατασχεθούν από το δημόσιο, εξαιτίας της πολιτικής της διοίκησης της ανώνυμης εταιρείας.
Στην περίπτωση του Τύπου, αντί να υπάρξει ένας φορέας συλλογικής διαχείρισης από εκδότες και δημοσιογράφους, δικαιώματων και των δύο εκχωρήθηκαν στον ΟΣΔΕΛ ο οποίος εκπροσωπεί συγγραφές και εκδότες βιβλίου. Ο ΟΣΔΕΛ προχώρησε και έκλεισε συμφωνίες με τις εταιρείες ηλεκτρονικής αποδελτίωσης που επί χρόνια έκλεβαν τον Τύπ, χωρίς να δώσει στοιχεία.
Ποιος θα αναλάβει τη διαπράγματευση, όταν έρθει η ώρα, με τη Google, το Facebook, το Twitter, το You Tube;
Πάλι κάποι τρίτοι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *