Vodafone: Ψηφιακές λύσεις για αποτελεσματικότερο σύστημα υγείας

INTERNET ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η Katrina Lowes, Head of Customer and Partner Co-Creation του Vodafone Business, μίλησε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 

Η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας και η τηλεϊατρική προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις, που έχουν ως στόχο την ποιοτικότερη και πιο γρήγορη περίθαλψη των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα συστήματα υγείας πιέστηκαν σημαντικά, με την τεχνολογία να λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων αυτών.  Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την Katrina Lowes, Head of Customer and Partner Co-Creation του Vodafone Business, η οποία μίλησε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αποτελεί την ευκαιρία για το επόμενο βήμα στην ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας, και την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας. 

«Η συνδεσιμότητα ολοένα και διευρύνεται. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε online υπηρεσίες. Είδαμε ανθρώπους να εξοικειώνονται πάρα πολύ γρήγορα με τεχνολογικά μέσα και να νιώθουν άνετα να τα χρησιμοποιούν και για την υγεία τους. Όπως για παράδειγμα οι virtual επισκέψεις σε γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα ελληνικά νησιά, να ταξιδέψουν για να εξεταστούν σε κεντρικά ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία», τόνισε η Katrina Lowes. 

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να φέρει κοντά διαφορετικά μέρη που μπορεί να προσφέρουν εξειδίκευση στην τεχνολογία, την επικοινωνία, τη συνδεσιμότητα και για να φέρει κοντά και την εξειδίκευση στον τομέα της υγείας». 

Ήδη, ο όμιλος Vodafone έχει επιλέξει την Ελλάδα για ένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου Vodafone, που εστιάζει στο Internet of Things και σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), όπως  οι ΙοΤ υπηρεσίες Vodafone Remote healthcare, ένα ψηφιακό βαλιτσάκι για αδιάλειπτη επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων μέσω εφαρμογής για smartphone ή tablet και Coolio, μία διασυνδεδεμένη «έξυπνης» συσκευής, η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της λεγόμενης «ψυχρής» εφοδιαστικής αλυσίδας της υγείας, που αναπτύσσονται από την Vodafone Innovus.  

Η Katrina Lowes ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μια από τις υπηρεσίες της Vodafone που είμαστε πραγματικά υπερήφανοι αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Η Vodafone Innovus δημιούργησε ένα ψηφιακό, ιατρικό βαλιτσάκι το οποίο οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε κατοίκους αγροτικών περιοχών και να πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως προληπτικές εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση. Με τη λύση αυτή μπορούν πραγματοποιήσουν εξετάσεις ζωτικής σημασίας, να επικοινωνήσουν απευθείας με τα περιφερειακά ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία και να προσφέρουν διάγνωση και θεραπεία γρηγορότερα από ό, τι εάν ο ασθενής θα έπρεπε να μεταβεί σε αυτά για τις εξετάσεις». 

Αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο ΙοΤ δίκτυο του Ομίλου Vodafone βρίσκονται διασυνδεδεμένες περισσότερες από 15 εκατ. ιατρικές συσκευές σε 39 χώρες. Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά: μία SIM που δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 500 δίκτυα ανά τον κόσμο και μία πλατφόρμα και ένα δίκτυο κορμού ΙοΤ, που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και λειτουργεί από τη Vodafone με την ασφάλεια του ΙοΤ να βρίσκεται στο επίκεντρο, αποτελώντας πύλη για την απομακρυσμένη διαχείριση οποιασδήποτε συσκευής.

Αναπόφευκτα, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας, υπάρχουν και προκλήσεις, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών ώστε να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, η ταχύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς αλλά και η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προκειμένου να γίνουμε πιο προνοητικοί όσον αφορά στην υγεία μας. 

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι κυβερνήσεις έχουμε όλοι μια ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί ώστε να βεβαιωθούμε πως θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με την υγεία, που ήδη έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους 12 μήνες», κατέληξε η Katrina Lowes. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *