Ανάλυση: Αντισυνταγματική η διάταξη που παγώνει την αδειοδότηση των θεματικών σταθμών για δύο χρόνια

Uncategorized

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ μεταθέτει την αδειοδότηση των θεματικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για το τέλος του 2022, χωρίς να εξηγεί τους λόγους.

Με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η απόφαση 97/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ που επιβάλει την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και το λόγο αυτό έδωσε την εντολή για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ραδιοτηλεοπτική Αρχή μετά την αδειοδότηση των 6 σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, δεν προχώρησε στην προκήρυξη των θεματικών αδειών, μετά την εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019, αποφεύγοντας να ακολουθήσει τα όσα όριζε η απόφαση του ΣτΕ. Και μόνο αυτό θα ήταν λόγος για να κληθεί η ανεξάρτητη Αρχή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με το ερώτημα της μή τήρησης της νομοθεσίας και την αντικατάσταση των μελών.

Αν περάσει αυτή η διάταξη που προτείνει η κυβέρνηση, θα συνεχίσει το να εκπέμπει μόνο ένας σταθμός, ο οποίος δεν διαθέτει άδεια παρά μόνο μόνο με τη δήλωση περί φυσιογνωμίας προγράμματος που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν. Το δημόσιο δεν θα έχει έσοδα από την αδειοδότηση, ενώ την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές του, έχουν ακολουθήσει την διαδικασία και εκπέμπουν νόμιμα, πληρώνοντας ένα ετήσιο τίμημα για την άδεια. Επιπλέον, όσοι θα υπάρχει το πάγωμα της διαδικασίας ως το 2022, δεν θα μπορεί να μπει στην συγκεκριμένη αγορά, κανείς ενδιαφερόμενος παρατείνοντας το καθεστώς ανισότητας σε βάρος εκείνων που αναμένουν από το 1989 το κράτος να προκηρύξει τις συχνότητες. Αυτό το καθεστώς ήθελε να αλλάξει το ΣτΕ. Πρόκειται για μια αντισυνταγματική διάταξη, η οποία έχει πολιτικές και επιχειρηματικές προεκτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *