Μετάφραση, επιμέλεια: ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr
Ποια είναι τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημοσιογραφία και τους δημοκρατικούς θεσμούς; Πώς μπορεί να εκδημοκρατιστεί η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη; Στα ερωτήματα αυτά απαντάει ο Krishna Bharat, σε συνέντευξη που έδωσε στο Global Editors Network (GEN) ενόψει του Συνεδρίου του GEN στην Αθήνα (13-15 Ιουνίου 2019).
– Global Editors Network: Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης έχει πρόσφατα γνωρίσει σημαντικές εξελίξεις, όπως είναι η αυτόματη επαλήθευση περιεχομένου και η συγκέντρωση ειδήσεων. Μερικοί βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη και τις πιθανές εφαρμογές της με θετικό μάτι, ενώ άλλοι τη θεωρούν προβληματική. Υπάρχει ενδιάμεση οδός; Και ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι εκείνα τα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι δημοσιογράφοι;
– Krishna Bharat: Οι καινοτομίες που έχει επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη αφορούν μεν στην επικοινωνία και το εμπόριο εν γένει, αλλά έχουν πλέον επεκταθεί και στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, επηρεάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο και το οικοσύστημα της πληροφορίας – με θετικές και αρνητικές συνέπειες. Η διαμόρφωση προφίλ του χρήστη και το στοχευμένο περιεχόμενο δίνουν τη δυνατότητα προσωποποιημένων υπηρεσιών, ωφελώντας χρήστες και διαφημιστές. Οι στοχευμένες υπηρεσίες, ωστόσο, μπορεί να είναι αιτία χειραγώγησης των ευάλωτων χρηστών, τροφοδοτώντας τους με παραπλανητικό περιεχόμενο και αποκρύπτοντας το νόμιμο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο επιχειρηματικό μοντέλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για το οποίο οι σημαντικότερες μετρήσεις είναι η ταχύτητα εξάπλωσης του περιεχομένου και ο χρόνος προσοχής που αφιερώνει ο χρήστης σε αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη μεγιστοποιεί τις μετρήσεις αυτές, αυξάνοντας τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και την εξάπλωσή τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.kathimerini.gr