Google: Φεύγουμε από τη χώρα, αν υποχρεωθούμε να πληρώσουμε!

INTERNET ΕΕΤΤ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εξετάζει η Google. Ακολουθώντας την τακτική που έχει εφαρμόσει και σε άλλες χώρες, όταν πιέζεται κατά τη σύνταξη της νομοθεσίας που θα της επιβάλει την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων, η Google δια του πληρεξούσιου δικηγόρου στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη νέα νομοθεσία αναφέρει ευθαρσώς  τις προθέσεις της, ως μέσο πίεσης «Μπορεί να αναγκαστούμε να διακόψουμε περαιτέρω επενδύσεις στο ειδησεογραφικό οικοσύστημα της χώρας» είναι η χαρακτηριστική αναφορά.

Η ΕΕΤΤ ως φορέας που ασχολείται με το διαδίκτυο έχει αναλάβει να συντάξει τον κανονισμό της εξειδικεύσης των κριτηρίων αμοιβής των εκδοτών. Το ΕΣΡ αν και έχει αρμοδιότητα τη Ραδιοτηλεόραση και μέρος του Διαδικτύου δεν έχει λάβει μέρος στη Διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν με κοινό υπόμνημα η ΕΝΕΔ,  η ΕΙΤΗΣΕΕ, η ΕΙΗΕΑ, η ΕΣΗΕΑ, ο ΟΣΔΕΛ, ο Ξενοφώντας, η ΕΣΗΕΜΘ, ο ΣΗΠΕ και με ξεχωριστό υπόμνημα η 24 Media.  Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απάντηση της Google η οποία έδω και καιρό επιχειρεί να αποφύγει να αντιμετωπίσει μια νομοθεσία που θα της επιβάλει την καταβολή  πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους . Και αν ακόμη θεσπιστεί και ψηφιστεί στη συνέχεια όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού θα υπάρξουν, εκτιμάται, από την Goolge, προσφυγές  στα ελληνικά δικαστηρίου.

Η Google αναφέρει μεταξύ άλλων πως προσεγγίζει «την αξιολόγηση των σχεδίων νόμων και κανονισμών, βάσει αρχών, εξετάζοντας αν σέβονται το ανοιχτό́ διαδίκτυο και την ελεύθερη έκφραση που αυτό́ επιτρέπει» . Και στη συνέχεια ακολουθεί η διατύπωση για την τακτική που θα ακολουθήσει η  Google αν το σχέδιο μετατραπεί σε νόμο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Ελλάδα :«Όπως έχουμε γνωστοποιήσει όταν άλλα κράτη έχουν εξετάσει παρόμοιες προτάσεις που είναι ασύμβατες με το επιχειρηματικό́ μας μοντέλο, ο Κανονισμός εφόσον τεθεί́ σε ισχύ́ στην παρούσα μορφή́ του, θα δημιουργήσει τέτοια αβεβαιότητα που καμιά εταιρεία δεν θα το αποδεχόταν, και μπορεί να αναγκαστούμε να διακόψουμε περαιτέρω επενδύσεις στο ειδησεογραφικό́ οικοσύστημα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών προϊόντων και των προγραμματισμένων επεκτάσεών του Google News Initiative, έως ότου μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με επιχειρηματική́ σαφήνεια».

Η θέση της Google είναι πως πρέπει να υπάρχει συμψηφισμός ανάμεσα στην προιώθηση των κειμένων των ψηφιακών εκδοτικών επιχειρήσεων και στα πνευματικά δικαιώματα που πρέπει να αποδώσει. Αν εφαρμοστεί η λογική αυτή θα οδηγήσει πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις ακόμη και να πληρώνουν την Google. Οι εκδότες διεκδικούν το ποσό των 40-50 εκατ. ευρώ με  ταέσοδα της Google στη χώρα να  ανέρχονται σε 417,8 εκατ. ευρώ με βάση το πλήθος των ψηφιακών χρηστών και σε 534,9 ευρώ βάσει του μεγέθους της οικονομίας. Τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της Google από τη διαφήμιση με βάση τους χρήστες ανέρχονται σε 331,6 εκατ. ευρώ και με βάση τα μεγέθη της οικονομίας σε 424,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εσόδων της Google παγκοσμίως εκτιμάται σε 269 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 213 δισ. ευρώ προέρχονται από τη διαφήμιση. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *