Ξεκινάει η συζήτηση για τις νέες ηλικιακές κατηγορίες
Το ζήτημα της μέτρησης τηλεθέασης ανοίγει ξανά. Εκτός από το θέμα της αξιοπιστίας, που έχει τεθεί στο πρόσφατο παρελθόν και για το οποίο δεν έχει βρεθεί λύση, στο προσκήνιο ήρθε η συζήτηση για την κατάργηση της ηλικιακής κατηγορίας 18 – 24 ετών και τον νέο προσδιορισμό του λεγόμενου δυναμικού κοινού 18 – 54 ετών και την αντικατάστασή του από μια νέα ηλικιακή κατηγορία που θα περιλαμβάνει τις ηλικίες 25 – 59 ετών.
Η λογική της αλλαγής στηρίζεται στο ότι οι νεανικές ηλικίες έχουν μετακινηθεί από την τηλεόραση στο TikTok και στα υπόλοιπα social media, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι που είναι 55 ετών εξακολουθούν να είναι οικονομικά ενεργοί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το κοινό μετακινείται σταδιακά από την επίγεια τηλεόραση στις streaming υπηρεσίες, από τις οποίες δεν έχει έσοδα το ελληνικό δημόσιο. Αντιθέτως, οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας, που είναι αδειοδοτημένοι, Alpha, Star, Mega, ANT1, ΣΚΑΪ, Open, καταβάλλουν κάθε χρόνο τέλη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο νέος αυτός σχεδιασμός θα αλλάξει ξανά τις ισορροπίες στο μοίρασμα της ετήσιας δαπάνης των 400 εκατ. ευρώ στην τηλεοπτική αγορά και ενώ οι εξελίξεις στην τεχνολογία επιτρέπουν την καλύτερη μέτρηση της απήχησης των προγραμμάτων σε πραγματικό χρόνο. Τη δυνατότητα αυτή έχει σίγουρα ο ΟΤΕ με την Cosmote TV, η ΕΡΤ με το ERTFlix, ενδεχομένως, πλέον, και άλλοι φορείς. Επίσης, ο ΟΤΕ, ως ο μεγαλύτερος επικοινωνιακός φορέας, φιλοξενεί στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυά του τις υπηρεσίες streaming και είναι σε θέση να παρατηρεί την απήχησή τους, όχι όμως και τα προγράμματα που βλέπει ένας συνδρομητής στο Netflix.
Με ποιο «νόμισμα» μοιράζεται η κρατική διαφήμιση;
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ζήτημα όσον αφορά την αξιοπιστία των μετρήσεων, αυτή της διάθεσης της κρατικής διαφήμισης από την κυβέρνηση. Τα χρήματα αυτά των πολιτών θα πρέπει να δίνονται με ένα νόμισμα» που να θεωρείται αξιόπιστο από όλη την αγορά. Στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει όλα τα θεσμικά μέσα για να διασφαλίσει τη σχέση αυτή.