Το τεράστιο ζήτημα της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας με τις παράνομες υποκλοπές του τηλεοπτικού σήματος θέριεψε την τετραετία της ΝΔ, εξαιτίας της αδράνειας του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Η Nova εκτιμάει πως οι πειρατικές συνδέσεις αγγίζουν τις 900.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Cosmote TV τις υπολογίζει γύρω στις 600.000, δημιουργώντας ένα ακόμη σοβαρό θέμα για την αγορά των συνδρομητικών υπηρεσιών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την κλοπή του περιεχομένου του Netflix. Η πειρατεία απλώνεται όμως με γρήγορες ταχύτητες και στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, προκαλώντας τεράστια ζημία και στα έσοδα του Δημοσίου.
Φυλακή στην Αγγλία για την υποκλοπή του τηλεοπτικού σήματος
Η πειρατεία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το ζήτημα στην Ελλάδα είναι ότι η άμυνα της χώρας μπροστά σε αυτήν τη σοβαρή υπονόμευση της αγοράς έχει αργές διαδικασίες αλλά και κάποια σταθερά σημεία, όπως, για παράδειγμα, οι έρευνες που κάνει η ΕΛΑΣ και η υφιστάμενη νομοθεσία. Όμως, κεντρική πολιτική αντιμετώπισης της πειρατείας δεν υφίσταται. Για παράδειγμα, στην Αγγλία, προ ημερών, πέντε άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά περισσότερα από 30 χρόνια φυλάκιση, μετά τη δίκη που ξεκίνησε η Premier League για την πάταξη της πειρατείας και της παράνομης υποκλοπής των αγώνων. Την έρευνα και τη δίωξη ανέλαβε η Premier League, η οποία όμως υποστηρίχθηκε από τον ιδιωτικό οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας FACT και τη Hammersmith & Fulham Trading Standards, που πραγματοποίησαν σειρά από εφόδους και συλλήψεις σε οκτώ διευθύνσεις σε όλη τη χώρα το 2018. Τα εμπλεκόμενα άτομα, ηλικίας μεταξύ 30 και 46 ετών, διαχειρίζονταν μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες παράνομης διάθεσης οπτικοακουστικού περιεχομένου, εισπράττοντας εκατομμύρια λίρες, αφού πωλούσαν αποκωδικοποιητές και πρόσβαση σε αθλητικές μεταδόσεις Το δικαστήριο υπογράμμισε πώς η ομάδα των πειρατών χρέωνε 10 λίρες τον μήνα για την υπηρεσία στους πελάτες της, ενώ μια παρόμοια συνδρομή στο Sky Sports και στο BT Sports, τους σημερινούς κατόχους των δικαιωμάτων της Premier League στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοστίζει 60 – 80 λίρες τον μήνα.
Ποινικές ευθύνες για τους κατόχους πειρατικού περιεχομένου
Στη χώρα μας το ΠΔ 343/2002 ορίζει πως οι χρήστες πειρατικού προγράμματος συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ποινικές ευθύνες, με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ. Στην Πάτρα, έπειτα από έρευνα της ασφάλειας, συνελήφθησαν επτά άτομα για πειρατεία συνδρομητικών καναλιών. Η σπείρα δραστηριοποιούνταν επί εξαετία και αριθμούσε περίπου 2.000 πελάτες! Το μαύρο αυτό χρήμα κατευθύνεται σε άλλες παράνομες δραστηριότητες και στερεί σημαντικούς πόρους από τις πλατφόρμες για την παραγωγή νέων τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών
Το πρόβλημα με την ανυπαρξία της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ στον τομέα είναι πως οι χρήστες δεν γνωρίζουν πως ανοίγουν τον πόρτα του «ψηφιακού» τους σπιτιού στους χάκερς, αφήνοντας όλα τα προσωπικά δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία τους εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα. Όπως έχει ήδη γράψει η στήλη, οι πειρατικοί αποκωδικοποιητές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, από όπου ανανεώνονται οι πλαστές πιστοποιήσεις και οι κωδικοί που σπάνε για να δίνουν πρόσβαση στις πλατφόρμες. Οι δημιουργοί ή και οι πωλητές αυτών των προγραμμάτων αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο των χρηστών, οι οποίοι είναι εν δυνάμει θύματα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο, κωδικοί πρόσβασης και οικονομικά δεδομένα, π.χ. τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία Taxis κ.ά.