Μετά το νομοσχέδιο Μαξίμου για την επιτροπή λογοκρισίας στον Τύπο και το ΕΣΡ έρχεται να εισάγει καθεστώς φίμωσης και ακραίας λογοκρισίας στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Από τη μία η επιτροπή λογοκρισίας του άρθρου 25 του νομοσχεδίου Οικονόμου θα γνωμοδοτεί και ένας γενικός διευθυντής της ΓΓΕΕ θα αποφασίζει ποιες εφημερίδες θα κόβονται από την κρατική διαφήμιση.
Το σχέδιο λογοκρισίας ολοκληρώνεται με τον κώδικα δεοντολογίας του ΕΣΡ, που απαγορεύει την αναπαραγωγή από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το internet κάθε είδησης που αρμοδίως έχει χαρακτηριστεί απόρρητη. Δηλαδή, με απλά λόγια, τα μέλη του ΕΣΡ αποδέχονται πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα καθορίζει αυτά που θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.
Και στην περίπτωση του ΕΣΡ (όπως και στο νομοσχέδιο του Γιάννη Οικονόμου), στο οποίο μετέχουν δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί που έχουν προταθεί από την αντιπολίτευση, η συναίνεση στο ακραίο καθεστώς φίμωσης και λογοκρισίας που προωθείται για την έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία, με πρόσχημα την τήρηση της δεοντολογίας, έχει τη σφραγίδα του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ.
Επιχείρηση συσκότισης
Το σχέδιο του κώδικα δεοντολογίας οπτικοακουστικών προγραμμάτων δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση σε μια στιγμή που οι δημοσιογραφικές έρευνες έχουν στριμώξει την κυβέρνηση στο καίριο ζήτημα των υποκλοπών, <και ενώ έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Καϊλή στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο δεν φέρει υπογραφή, δηλαδή δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποιοι νομικοί του ΕΣΡ το συνέταξαν, ενώ αναφέρει μόνο πως έχει την έγκριση της Ολομέλειας της Αρχής, χωρίς να ενημερώνει αν υπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως μειοψήφησαν και ποιοι. Με δεδομένο πως εδώ και 41 μήνες το ΕΣΡ έχει επιβάλει εμπάργκο στον Τύπο, η συσκότιση είναι δεδομένη.
Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως η θητεία των επτά εκ των εννιά μελών του ΕΣΡ έχει λήξει από τις 24 Νοεμβρίου, <ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο της Αρχής Αθανάσιο Κουτρομάνο, συνεπώς δεν απολαμβάνει τα 4/5 της πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία, υπό την προεδρία του Νίκου Βούτση, πριν από έξι χρόνια τον όρισε στη θέση.
Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεών του, το ΕΣΡ θα απαγορεύει στα ΜΜΕ τη δημοσίευση κάθε είδησης και πληροφορίας που το κράτος και η κυβέρνηση θα είχε χαρακτηρίσει απόρρητη (άρθρο 28 του Κώδικα). Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το ΕΣΡ, οφείλουν να μεταδίδουν πληροφορίες για φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές αλλά και για τη δημόσια υγεία μόνο «αφού ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών αρχών». Δηλαδή, στο διαδίκτυο και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα θα δημοσιεύονται μόνο τα δελτία Τύπου και τα non papers!
Η λογοκριτική παρέμβαση του ΕΣΡ επεκτείνεται ευθέως και στη δημοσιογραφική έρευνα με το άρθρο 22, στο οποίο ορίζεται επί λέξει: «Η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές». Ουσιαστικά, δηλαδή, μπορεί το ΕΣΡ να απαγορεύσει κάθε είδους δημοσιογραφική έρευνα, ειδικά αν συνδυαστεί με τις διατάξεις του άρθρου 26, με το οποίο δίδεται γενικόλογα ο όρος των ψευδών-παραποιημένων ειδήσεων και πληροφοριών.