Νέος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες- Τι αλλάζει για Meta, Google, Apple, Twitter

INTERNET

Ο νέος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει νέα, παγκόσμια πρότυπα για τη διακίνηση δεδομένων και περιεχομένου από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Όπως έγραψε η στήλη πριν από 15 μέρες, με την υιοθέτηση του νέου νόμου (τους επόμενους 15 μήνες) από τα κράτη-μέλη, τόσο η ΕΕ όσο και οι τοπικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση στους αλγόριθμους πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών, όταν αυτό ζητείται. Τις επόμενες ημέρες, στελέχη της Κομισιόν θα έχουν συναντήσεις με τις διοικήσεις των πλατφορμών Meta, Google, Apple, Twitter κ.λπ., για να ενημερώσουν για τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Συνοπτικά, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες προβλέπει: Αλγοριθμική λογοδοσία, την πρόσβαση δηλαδή στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες, αφαίρεση παράνομου περιεχομένου για προϊόντα ή υπηρεσίες, ενίσχυση ελέγχου για τις διαφημιστικές ανακοινώσεις, δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιεχομένου από αυθαίρετες καταγγελίες, κυρώσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες, με πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 6% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους χρήστες, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη ενημέρωση, καλύτερο έλεγχο όσον αφορά τη χρήση προσωπικών δεδομένων, μέτρα για τους ανήλικους και απαγόρευση χειραγώγησης μέσω τεχνικών μεθόδων. Παράλληλα, θεσπίζεται το δικαίωμα της αποζημίωσης για τους αποδέκτες-χρήστες των ψηφιακών υπηρεσιών, για τυχόν ζημίες ή βλάβες που υπέστησαν με υπαιτιότητα των πλατφορμών. Τέλος, τα ευρωπαϊκά όργανα θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν ετησίως τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *