Στο ταμείο η «προίκα» του ΕΚΟΜΕ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Στα 33.097.307,99 ευρώ για το 2022 ανέρχεται η «προίκα» του ΕΚΟΜΕ για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράφτηκε και έτσι το ΕΚΟΜΕ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκρίνει τις ενισχύσεις παροχής επενδυτικού κινήτρου. Οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί τους πρώτους μήνες του 2022 αφορούν 21 παραγωγές, ξένες και εγχώριες. Σημαντική αλλαγή την τελευταία διετία, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, πρόσφατα είναι το μεγάλο κόστος των παραγωγών. Αυτήν τη στιγμή γυρίζονται στην Ελλάδα κυρίως ξένες παραγωγές, με κόστος που φτάνει έως και τα 20 εκατ. ευρώ, με το ΕΚΟΜΕ να επιδοτεί το 40% της παραγωγής και να προσφέρει και το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής.

Η έκρηξη των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα έγινε το 2021, με περισσότερες από επτά μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, κυρίως αμερικάνικες, να ωφελούνται από τις επιδοτήσεις παραγωγής του ΕΚΟΜΕ. Το κέντρο των ξένων παραγωγών, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, αυτήν τη στιγμή είναι η Θεσσαλονίκη, την οποία χρησιμοποιεί για γυρίσματα η βουλγαρική εταιρεία Boyana Film Studios. Και ενώ ανακοινώθηκε πως τον Μάιο θα αρχίσει η κατασκευή του στούντιο Millenium στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των ταινιών «The Enforcer» και «Τhe Expendables 4», στην πόλη αναμένεται να έρθουν νέες κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ για γυρίσματα.

2018 – 2021: 184 παραγωγές με τον «νόμο Κρέτσου»

Το ΕΚΟΜΕ δηλώνει πως μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 επιδότησε, στηριζόμενο στον ν. 4487/2019 του Λευτέρη Κρέτσου, συνολικά 184 ελληνικές και ξένες παραγωγές, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Μέχρι το 2020 οι ελληνικές παραγωγές ήταν περισσότερες (94 από την Ελλάδα και 82 διεθνείς παραγωγές), ωστόσο από το 2021 οι ξένες έχουν κερδίσει έδαφος, καθώς τα κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα μετά τις αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κυρίως όσον αφορά τη χρησιμοποίηση ξένου προσωπικού, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Μέχρι και το 2022 το ΕΚΟΜΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, είχε στη διάθεσή του 79 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επενδυτικών κινήτρων στην οπτικοακουστική παραγωγή. Η δημόσια δαπάνη για την επιστροφή cash rebate υπολογίζεται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *