Γιατί δεν υπάρχει διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση;

INTERNET

Η “λίστα Πέτσα” με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ στην αρχή της πανδημίας θα συνεχίσει να κατατρέχει την Κυβέρνηση. Η παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς από την Καγκελαρία της Αυστρίας εξαιτίας της διάθεσης κρατικής διαφήμισης σε επιλεγμένα ΜΜΕ, επαναφέρει το αντίστοιχο ζήτημα για την χώρα μας. Η κρατική διαφήμιση είναι τα χρήματα των πολιτων και όχι τα λεφτά για τους (εκάστοτε) κολλητούς.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης επεκτείνεται σε όλα τα υπουργεία τεχνολογικά, δημουργώντας πλατφόρμες και εφαρμογές, και δεν έχει ακόμη δημιουργήσει, εδώ και δύο χρόνια ένα σύστημα δημόσιας λογοδοσίας στο οποίο θα παρακολουθείται η κεντρική διαφήμιση του δημοσίου. Αν οι προηγούμενοι είχαν απαιτήσει από τις τράπεζες να δίνουν κάθε 3μηνο συγκεντρωτικά στοιχεία για την διαφημιστική τους δαπάνη, τότε πως οι σημερινοί δεν έχουν καταφέρει να έχουν μια πλατφόρμα για να γνωρίζουν οι πολίτες τι πληρώνουν για την κρατική διαφήμιση.

Ένας νέος νόμος που θα υποχρεώνει τους πάντες, υπουργεία τοπικοί αυτοδιοίκηση και φορείς τους δημοσίου να δηλώνουν τα κονδύλια προβολής τους από την άλλη ένα “νόμισμα” από το δημόσιο και τους παράγοντες της αγοράς που θα πρέπει να δημιουργηθεί για την μέτρηση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων, θα λύσουν το πρόβλημα. Μια υπηρεσία κεντρικής διαχείρισης της κρατικής διαφήμισης, που θα υπάγεται απευθείας σε ένα σοβαρό, κατηγορίας Ofcom, θα εξασφαλίσει την διαφάνεια.

Φυσικά και καμία κυβέρνηση δεν θέλει μια τέτοια λύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *