Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Alpha και Nova για τη μεταφορά του σήματος, έναντι πληρωμής, δεν είναι μία τυχαία υπόθεση και έχει και ιστορικό βάθος. Για όσους θυμούνται η Nova, πριν αποκτηθεί από τη Forthnet, συγκρούστηκε ανοικτά και σε όλα τα επίπεδα με τον Alpha Digital, επί εποχής Στάθη Τσοτσορού, σημερινού διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ. Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η Nova δεν είχε στο μπουκέτο της, τον Alpha.
Επιστροφή στο σήμερα.
1.Ενώ ο ΑΝΤ1 διεκδικεί μέσω Fund τη Forthnet ένα, ένα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια διεκδικούν από τη Nova χρήματα για τη μεταφορά του σήματος, με το επιχείρημα πως είναι πάροχοι περιεχομένου και συνεπώς υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα επι του προγράμμματος. Σημειωτέον, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ εκτός από τη Digea έχουν και μια εταιρεία είσπραξης δικαιωμάτων, την Τηλεοπτικά Δικαιώματα ΑΕ.
2. Το χορό των πληρωμών στα κανάλια για το περιεχόμενό τους, τον έχει άνοιξει ο ΟΤΕ, πριν από πολλά χρόνια, σε μια προσπάθεια να πιέσει οικονομκά τη Nova. Με αυτό το δεδομένο πηγαίνουν ξανά στις διαπραγματεύσεις με τη nova και στην περίπτωση του Alpha κατεβάζουν μόνοι τους, το διακόπτη, διακόπτοντας της συνεργασία
3. Οι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν διπλή αποστολή. Είναι και πάροχοι δικτύου καλύπτοντας με τηλεοπτικό δορυφορικό σήμα όλη τη χώρα, σε αντίθεση με τη Digea που αδυνατεί να φτάσει επίγεια σε όλα τα σημεία. Είναι και πλατφόρμες ψυχαγωγίας μεταδίδοντας , μεταξύ άλλων και το τηλεοπτικό πρόγραμμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας και υποχρεωτικά της ΕΡΤ, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος.
4. Η Digea ως πάροχος δικτύου απαιτεί με βάση τη σύμβαση με το δημόσιο, “ενοίκιο” από τα κανάλια για τη μεταφορά του σήματος τους.
5. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε η Nova δεν απαιτεί χρήματα για τη μεταφορά του σήματος, ως πάροχος δικτύου, ενώ ο Alpha διεκδικεί αντιθέτως ποσά για τη μετάδοση του προγράμματος καθώς πρόκειται για ψυχαγωγική πλατφόρμα.
6. Οι μέτοχοι της Digea απαιτούν από τους ανταγωνιστές τους να πληρώνονται για τη μεταφορά του σήματος τους, ενώ στην περίπτωση της Nova να μην καταβάλλουν τίμημα για την ίδια υπηρεσία, και να διεκδικούν χρήματα για το περιεχόμενό τους.
7. Με τα γνωστά προβλήματα της Digea, κάλυψης του τηλεοπτικού χάρτη, οι πλατφόρμες ασκούν δημόσια υπηρεσία, μεταφέροντας το σήμα σταθμών που ενημερώνουν την κοινή γνώμη, συνεπώς η όποια απόφαση για την διακοπή του σήματος, δεν μπορεί να αφορά μόνο τις εταιρείες. Δεν είναι μόνο μια εμπορική σύμφωνία.
8. Το ΣτΕ έκρινε με την 95/2017 απόφασης της Ολομέλειας πως είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τη Ραδιοτηλεόραση, για την εκπομπή του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών και ειδικά μεταξύ αδειοδοτημένων φορέων, όπως είναι η Nova και η Cosmote TV. Συνεπώς η απόφαση, για τη διακοπή μετάδοσης του σήματος ενός σταθμού που μεταφέρεται και σε δυσπρόσιτες περιοχές, δεν αφορά μόνο τα δύο μέρη, κάτι που διαπιστώθηκε και από την απόφαση της EETT στην περίπτωση της αντιπαράθεση του Mega με τη Digea.
1 thought on “Τα απίθανα της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς: Με το ένα καπέλο εισπράττουν και με το άλλο απαιτούν να πληρώνονται”