Ετήσια αύξηση της ψηφιακής διαφήμισης κατά 6,3%, το 2020, στην Ευρώπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο  IAB Europe σε συνεργασία με τον IAB Hellas, κορυφαία ένωση για το οικοσύστημα ψηφιακής διαφήμισης και μάρκετινγκ, κυκλοφόρησε την πλήρη έκθεση AdEx 2020. 

Η έκθεση είναι ο οδηγός για τις διαφημιστικές δαπάνες στην Ευρώπη που καλύπτουν 28 αγορές μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αναφέρει λεπτομερώς τις μορφές και τα κανάλια που συνέβαλαν στην ετήσια αύξηση της ψηφιακής διαφήμισης κατά 6,3% το 2020, με αποτέλεσμα την συνολική αξία της αγοράς στα 69 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Συνολικά 7 αγορές παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη από έτος σε έτος.
Η Τουρκία πρωτοστάτησε με αύξηση 34,8% έναντι του 2019, ακολουθούμενη από άλλες αγορές CEE. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της Δυτικής Ευρώπης ήταν η Γερμανία με αύξηση 10,4%. Η Ελλάδα κινήθηκε με ρυθμό ανάπτυξης 6%, στο μέσο όρο της Ευρώπης.  Με βάση τη σοβαρότητα της επιδημίας COVID-19 και την επακόλουθη οικονομική επιδείνωση, μόνο τρεις αγορές κατέγραψαν μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές όπως η Ιταλία, η Γαλλία και το ΗΒ παρουσίασαν σταθερές επιδόσεις το 2020.
Το μερίδιο του Digital στο σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης αυξήθηκε σε όλες τις υπό μελέτη αγορές, κυρίως με μονοψήφια αύξηση, αντίθετα με την σημαντική μείωση που υπέστησαν άλλα κανάλια μέσων. Η Ψηφιακή διαφήμιση αποτελεί πλέον περισσότερο από το 50% του συνόλου της διαφήμισης μέσων σε 13 από τις 28 αγορές που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη μελέτη.
Η ανάπτυξη το 2020 ποικίλλει ανάλογα με το format.
 
Σχολιάζοντας τη θετική ανάπτυξη της αγοράς το 2020, ο Ανδρέας Στάιος, Πρόεδρος του ΙΑΒ Hellas δήλωσε:

«Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, είναι ελπιδοφόρο ότι και το 2020 έχουμε ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, ενώ και η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο αυτής της ανάπτυξης. Αυτό αποτελεί μια επιβράβευση για τους ανθρώπους της ψηφιακής επικοινωνίας καθώς με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που βρίσκονται και λειτουργούν μέσα στο ψηφιακό οικοσύστημα, συμβάλλουν στην  ισχυροποίηση της digital διαφήμισης, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ο IAB Hellas έχει ως συνεχή στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του με όλη την ψηφιακή αγορά για να προωθήσει την παροχή πλαισίων και γνώσης ώστε αυτή αυξητική τάση να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά”


Μπορείτε να δείτε την πλήρη έκθεση ΕΔΩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *