Nova: “Πολύ σκληρή για να πεθάνει”

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Nova μεταδίδει ταινίες γιορτάζοντας τα 25 χρόνια της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Με την εταιρική μορφή της Multichoice Hellas έφερε τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα το 1994, με δύο κανάλια: αρχικά το Filmnet και μετά το SuperSport και το 1999 ξεκίνησε τη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση Nova. Η έλευση της , δημιούργησε ανατροπές δομικές στο σύστημα ισχύος της εποχής, ενώ σχεδόν πάντοτε, με όλες τις εταιρικές μορφές βρίσκοταν στο στόχαστρο διαφόρων σχημάτων που ήθελαν να εξαφανιστεί και να πάρουν τη θέση της.

Ορισμένα κρίσιμα γεγονότα είναι τα εξής.

  1. Νόμος Βενιζέλου και Mega: Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου φτάνει το αίτημα στην Ελλάδα για την έναρξη και λειτουργίας συνδρομητικής τηλεόρασης από ένα εταιρικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν νοτιοαφρικανοί, ολλανδοί και κύπριοι. Δίνεται το πράσινο φως, αλλά ο τότε υπουργός Τύπου, Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλώντας έκπληξη λέει “όχι”. Επιμένει και σωστά, πως θα έπρεπει να υπάρχει νομικό πλαίσιο. Επειδή κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, θα προκύψει η δυνατότητα για την ΕΡΤ να αναπτύσσει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τη NetMed/ Multichoice, η οποία ενσωματώνεται στο νόμο 2328/1995. Στο εταιρικό σχήμα της Multichoice αποκτούν πρόσβαση οι ισχυροί εκδότες της εποχής: Η Τηλέτυπος θα έχει το 40% της Multichoice Hellas, το οποίο θα πουλήσει αργότερα, σε δύο διαφορετικές φάσεις. Την τελευταία φορά προς τη Forthnet. Το Filmnet μετά από τον συμβιβασμό του νόμου 2328/1995 βγαίνει στον αέρα, έχοντας αποκτήσει την δυνατότητα αυτή από μια πρώτη γερή σύγκρουση.
  2. Το 1999 η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, εγκρίνει τη συνεργασία του ΟΤΕ, της ΕΡΤ (Πάνος Παναγιώτου) και του Alpha ( Στάθης Τσοτσορός). Υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας. Στο χορό θέλει να μπει και ο Γιώργος Μπατατούδης με την Intersat. Το πρώτο σχήμα δεν προχωράει, για το δεύτερο οι επενδυτές ακόμη κλαίνε τα χρήματά τους. Όμως το 2011 ο καθηγητής Στάθης Τσοτσορός, ο οποίος απέκτησε τον τότε ΣΚΑΪ και τον μετέτρεψε σε Alpha. Το 2001 η θυγατρική Alpha Digital επιχειρεί να σπάσει την κεντρική διαχείριση και συνάπτει συμβόλαια με κάθε ομάδα ξεχωριστά με πολλά περισσότερα χρήματα. Η μάχη για το μέλλον της συνδρομητικής τηλεόρασης, θα κριθεί στην Ευελπίδων, επί μίας αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων της Multichoice κατά του Alpha που είχε υπογράψει συμβόλαιο με την ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη Ο αγώνας ΑΕΚ- Ολυμπιακός ήταν την Κυριακή. Στα δικαστήρια μια ομάδα φανατικών φίλων της ομάδας, υποδεχόταν την άλλη πλευρά, εντός του χώρου των δικαστηρίων, με ύβρεις, μπουκάλια νερών, ροχάλες την νομική ομάδα της NetMed και τον Λάμπη Ταγματάρχη, που ήταν ο άνθρωπος που βισκόταν στο τιμόνι της συνδρομητικής. Σε ένα μικρό καμαράκι, στο πατάρι των δικαστηρίων, μία δικαστής θα αποφανθεί …Multichoice. Ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακός θα μεταδιδόταν από το SuperSport. Το σχέδιο για το σπάσιμο των συμβάσεων, τελειώνει. Η Nova συνεχίζει.
  3. Η είσοδος της Forthnet: Οι συγκρούσεις στο Mega για τη τύχη της Nova, ήταν μια καθημερινότητα. Με τέσσερις μετόχους η Τηλέτυπος – ιερά τέρατα, τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον Χρήστο Λαμπράκη, τον Γιώργο Μπόμπολα και τον Κίτσο Τεγόπουλο, δεν μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει για το μέλλον της εταιρείας Nova . Οι αντιπαραθέσεις τους φτάνουν στην πρώτη σελίδα. Ο Κίτσος Τεγόπουλος στήριζε πάντοτε τα αιτήματα της Nova, ενώ ο Χρήστος Λαμπράκης με τον Γιώργο Μπόμπολα ήταν στην απέναντι πλευρά. Το 2008 η συνδρομητική πουλιέται στη Forthnet. Κανείς δεν φανταζόταν την οικονομική κρίση που θα ακολουθούσε.
  4. Ανταγωνιστές: Από το 2009 ο ΟΤΕ αρχίζει τη συνδρομητική τηλεόραση. Η Nova αποκτάει έναν ισχυρό ανταγωνιστή μαζί με την πίεση του δανεισμού. Στη διαδρομή χάνει διοργανώσεις όπως το αγγλικό ή το ισπανικό πρωτάθλημα και το Champions League και το Champions League που από το 2015 ως και το 2024 μετακομίζει στην Cosmote TV. Η Nova διατηρεί το ελληνικό πρωτάθλημα που συνιστά σημείο αναφοράς για τους συνδρομητές και κάνει το άλμα με τη Euroleague, την εποχή που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θριαμβεύουν. Οι πιέσεις αυξάνονται. Οι εφημερίδες γράφουν κάθε τόσο πως κλείνει η Forthnet. Οι ανταγωνιστές γνωρίζουν τα οικονομικά τους, έχοντας καταθέσει προτάσεις εξαγοράς μή δεσμευτικές. Η Forthnet κρατάει ακόμη, αλλά η Cosmote έχει ενισχυθεί σε συνδρομητές και πρόγραμμα, ενώ πλέον υπάρχει και το Netflix που διαθέτει νέο πρόγραμμα, και δεν πληρώνει φόρους και εισφορές στην Ελλάδα. Με το κινηματογραφικό όπλο του “Game of Thrones”, εξαιτίας της αποκλειστικής συμφωνίας Nova-HBO την εποχή εκείνη, ο φορέας συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των πελατών της.
  5. “Game of Thrones” : Και στο τέλος (;) της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2019 ακολουθεί η πανδημία, με τη Forthnet να αναζητεί επενδυτή. Ο Πάνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Forthnet αντιμετωπίζει μια σύνθετη σκληρή πραγματικότητα. Η εταιρεία κάνει την έκπληξη. Όχι μόνο δεν καταρρέει και συνεχίζει να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και συνδρομητική TV εν μέσω της πρώτης καραντίνας, αλλά κερδίζει στο υπόγειο παιχνίδι με τις τράπεζες που επιθυμούσαν την εξουδετέρωσή της και βρίσκει και επενδυτή. Η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου και το United Group αποκτούν την εταιρεία. Η Nova- μαθημένη στις υψηλές πιέσεις, αποδεικνύεται “πολύ σκληρή για να πεθάνει” και τώρα, περιμένει, για να την επιστροφή της

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *