Νεότερα από το μέτωπο Telenor-Globul στη Βουλγαρίοα Ο νορβηγικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Telenor που εξαγόρασε την εταιρεία υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, Globul από τον ΟΤΕ ενημέρωσε τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές για πιθανές οικονομικές παρατυπίες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας “Dagens nζringsliv” το οποίο επικαλούνται τα site Capital.bg και Dnevik.bg.
Μετά την εξαγορά της Gobul από από τον όμιλο Telenor από τον ΟΤΕ τον Αύγουστο 2013 προέκυψε πως η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πλήρωνε, σε τρίτες εταιρείες για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είχε λάβει. Όπως αναφέρει το Capital.bg , πρόκειται και για συμβόλαια που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας το 2013.Την άνοιξη του 2016, κατόπιν συμβουλών των νορβηγικών αρχών, ο όμιλος Telenor ενημέρωσε τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνα που έκανε το βουλγαρικό Υπουργείο Εσωτερικών εστάλησαν στην Εισαγγελία. Η Telenor ανακοίνωσε ότι δεν έχει κοινοποιήσει μέχρι τώρα τα στοιχεία περί ενδεχόμενων παρατυπιών στην Globul προκειμένου να μην παρεμποδίσει την σχετική έρευνα.
Το 2014 και το 2015 ο όμιλος Telenor ενημέρωσε τη βουλγαρική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων για την υπόθεση και ζήτησε να πραγματοποιηθεί οικονομική επιθεώρηση σε σχέση με λάθος υπολογισμούς φορολογικών υποχρεώσεων και επιστροφής ΦΠΑ πριν την πώληση της Globul, αναφέρει η νορβηγική εταιρεία και επισημαίνει ότι ο βουλγαρικός φορέας δεν προχώρησε τη διερεύνηση της υπόθεσης.Στο δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας αναφέρεται επίσης ότι η Telenor απευθύνθηκε προς την εισαγγελία καταπολέμησης διαφθοράς στη Νορβηγία, και ακριβώς η εισαγγελική αυτή αρχή βοήθησε τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο να επικοινωνήσει με τις βουλγαρικές αρχές. Ο Νορβηγός υπουργός Εσωτερικών παρείχε την συνδρομή του ώστε εκπρόσωποι της Telenor να συναντηθούν με τον τότε ΠτΔ Ρόσεν Πλεβνελίεφ και τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ για την υπόθεση.
Η Νορβηγική εφημερίδα αναφέρει ότι τον Αύγουστο 2016 ο ελληνικός ΟΤΕ επέστρεψε 4,8 εκατ. ευρώ και επικαλείται τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό του ομίλου (2015), στον οποίον αναφέρεται ότι η Telenor διατηρεί το δικαίωμά της να εγείρει περαιτέρω αξιώσεις ανάλογα με την έκβαση εκκρεμών δικαστικών και φορολογικών υποθέσεων.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
“H COSMOTE Α.Ε., μέλος του Ομίλου ΟΤΕ και πρώην ιδιοκτήτης των εταιρειών Globul και Germanos TelecomBulgaria, ενημερώθηκε, μετά την πώληση, από την αγοράστρια εταιρεία Telenor για διεκδικήσεις της βάσει εγγυήσεων που περιείχε η συμφωνία μεταβίβασης μετοχών. Σε συνέχεια αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων της εταιρείας, σύμφωνα με την Πολιτική και τις Διαδικασίες Κανονιστικής Συμμόρφωσης που εφαρμόζει.”¨