Στους δρόμους όλοι κοιτάζουν το κινητό τους. Θέλουν data να καταναλώνουν. Πιστεύετε πως αν έβγαιναν οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας και έθεταν το δίλημμα “φθηνότερα δεδομένα, ή κινητή με συνδρομή”, τι θα συνέβαινε; Στην ΕΕΤΤ θέλουν να αποφύγουν τέτοιες δύσκολες υποθέσεις…
Αυτό που σήμερα παρατηρούμε είναι πως οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της χώρας να επενδύουν στην τηλεόραση, εξασφαλίζονταν συμφωνίες υψηλού κόστους κυρίως με φορείς του εξωτερικού για την εξασφάλιση των αθλητικών διοργανώσεων και των μεγάλων στούντιο. Το πρώτο δεδομένο είναι η “τρύπα” στη νομοθεσία. Δεν υπάρχει εταιρεία για τη δραστηριότητα στην τηλεόραση, οπότε δεν υφίσταται και λογαριασμός για το κόστος του εγχειρήματος, τα έξοδα, τα έσοδα, τα κέρδη ή τις ζημίες. Το εντυπωσιακό είναι πως πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες όπου υποτίθεται ό,τι υπάρχει σοβαρός έλεγχος από τους μετόχους, τη γενική συνέλευση ή τις Αρχές.
Η ερώτηση είναι η εξής: “Ποιος χρηματοδοτεί την τηλεόραση;”.
Και η συνέχεια της: “Μήπως τα έσοδα από την ακριβή κινητή τηλεφωνία”
Κανονικά την απάντηση θα έπρεπε να δώσει η αρμόδια Αρχή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Αλλά, ως σήμερα δεν έχει μπει στον κόπο, να προβεί σε μια τέτοια έρευνα, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει να ελέγχξει αν υπάρχει η λεγόμενη “σταυροειδής επιδότηση” στον Τύπο. Παρόλα αυτά ορισμένοι έπεισαν τους αρμόδιους στην κυβέρνηση πως έλυσαν το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων στα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας. Η ίδια η πραγματικότητα είναι διαφορετική και τη βλέπουν οι πελάτες στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα.