Όσα έγιναν στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση Τσίπρα

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο απολογισμός, με βάση τα στοιχεία του (καταργημένου) υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, περιλαμβάνει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την οποία έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στις 11 Ιουνίου 2013. Με το ανταποδοτικό τέλος στα 3 ευρώ επανήλθε το σύνολο των προγραμμάτων της ΕΡΤ μαζί με τους εργαζόμενους. Στην πορεία δημιουργήθηκε το κανάλι ΕΡΤ Sports, ενώ αναπτύχθηκε η πλατφόρμα υβριδικών υπηρεσιών (ERT Hybrid). Η ΕΡΤ από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει το δικό της ολοκληρωμένο ψηφιακό δίκτυο πομπών, διακόπτοντας τη συνεργασία με την Digea. Επίσης, δεν ανανέωσε τη σύμβαση με την ΑΕΠΙ.

Χορηγήθηκαν 5+1 άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης με έσοδα 210 εκατ. ευρώ στη δεκαετία. Έχουν εισπραχθεί ήδη 140 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης, 40 εκατ. από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, ενώ αναμένεται να εισπραχθούν 125 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης στη δεκαετία. Από τις προβλέψεις του ν. 4339/2015, η σημαντικότερη είναι αυτή των 400 θέσεων εργασίας ανά σταθμό. Ένα μέτρο για τη βελτίωση της τηλεοπτικής κάλυψης στη χώρα ήταν η δράση, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, για τις 3.500 «λευκές περιοχές», οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά ή 500.000 πολίτες) προμηθεύονται δωρεάν –από πάροχο της επιλογής τους– τον κατάλληλο εξοπλισμό που τους εξασφαλίζει την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Έχουν ως τώρα ενταχθεί 22.000 νοικοκυριά.

Όσον αφορά τις εφημερίδες, τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου ήρθαν αργά, στο τέλος της διακυβέρνησης. Εκδόθηκαν δύο υπουργικές αποφάσεις για την ενίσχυση του τοπικού και περιφερειακού Τύπου με 16 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια και 6 εκατ. ευρώ για τις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες (6 εκατ. ευρώ), ενώ δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-efimeris, στην οποία ως σήμερα έχουν ανταποκριθεί 224 εφημερίδες. Στο Internet τα μέτρα περιορίστηκαν στη σύσταση Μητρώου Online Media, με 707 ταυτοποιημένα μέλη ως σήμερα.

Η έκπληξη ήρθε με τα κίνητρα στήριξης οπτικοακουστικής παραγωγής και προσέλκυσης επενδύσεων, τα οποία έχουν άμεσο αντίκρισμα στις τηλεοπτικές οθόνες. Τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται είναι το cash rebate (35%) και το tax rebate (30%). Έχουν δεσμευτεί 75 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των παραγωγών, ενώ 43 ελληνικές και ξένες παραγωγές υπάχθηκαν στο καθεστώς. Ως σήμερα επενδύθηκαν από τους παραγωγούς 39 εκατ. ευρώ και έχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δημιουργηθεί 12.000 θέσεις εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *