Δεν πρέπει να εξέπληξε κανέναν η επιλογή του Facebook στην Ελλάδα, να αναθέσει σε έναν blog που εξελίχθηκε σε site, ιδιοκτησίας μή κερδοσκοπικής εταιρείας. Μια υπερεθνική εταιρεία, στην περίπτωση της χώρας μας αναθέτει τον έλεγχο της ροής των ειδήσεων σε μια άλλη εταιρεία που στερείται αναγνώρισης από τον υπόλοιπο κλάδο, με δημοσιεύματα που προκαλούν συχνά έντονες αντιδράσεις.
Και θα ήταν αστείο, αν στην πραγματικότητα το FB εκτός από τη διαφήμιση που εισπράττει από τη χώρα (άραγε με ποιο ΑΦΜ;) δεν αποφάσιζε να ελέγξει και τη ροή της πληροφόρησης στο πεδίο που έχει δημιουργήσει. New business για το FB και αφορμή για νέα κόλπα.
Η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υφυπουργού Λ. Κρέτσου έθεσε σε γενικές γραμμες προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι το μισό βήμα. Το άλλο είναι η νομοθετική παρέμβαση. Οι πολυεθνικοί οργανισμοί είναι αδιανόητο να υπερβαίνουν τους θεσμούς της κάθε χώρας. Η καθιέρωση κανόνων για τις πολυεθνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν εθνικά δίκτυα υποδομών είναι επιβεβλημένη.
Για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του περιεχομένου των άρθρων, αρμόδια είναι η ΕΣΗΕΑ, η οποία θα μπορούσε να θέσει τις κανόνες αξιοποιώντας τους σύγχρονους μηχανισμούς για την ανακάλυψη των πλαστών ειδήσεων. Το ΕΣΡ μπορεί να λάβει πρωτοβουλίες, στο βαθμό που η μετάδοση των fake news επηρεάζει τη ραδιοτηλεόραση.
Και οι πανεπιστημιακές σχολές δημοσιογραφίας έχουν για πρώτη φορά μια τεράστια δυνατότητα να παράξουν ερευνητικό έργο, παρεμβαίνοντας σε πρώτο χρόνο και όχι εκ των υστέρων στην αρρώστια των ψευδών ειδήσεων που υπονομεύει τη δημοκρατία.