H πολιτική δράση του Νικόλαου Πλαστήρα, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


ΕΠΙΛΟΓΕΣ από την τηλεόραση

Το αφιέρωμα της «Μηχανής του Χρόνου» στον Νικόλαο Πλαστήρα συνεχίζεται με επίκεντρο την πολιτική του δράση και τον αρχηγικό του ρόλο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση στρατού και ναυτικού που ακολούθησε.Το νέο επεισόδιοθα προβληθεί απόψε (21.00) στο COSMOTE HISTORY HD.

Η έρευνα της εκπομπής και του Χρίστου Βασιλόπουλου ρίχνει φως στην «άγνωστη» περίοδο κατά την οποία ο Πλαστήρας αποσύρθηκε από τα κοινά και ζούσε κυρίως σε σανατόρια του εξωτερικού, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Όταν επανήλθε τη δεκαετία του ’30 στην Ελλάδα, ηγήθηκε του 14ωρου κινήματος (1933) υπέρ του Βενιζέλου, που στόχευε στην παρεμπόδιση της ανάληψης εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση που μόλις είχε εκλεγεί. Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τον Βενιζέλο αυτή τη φορά, σχεδίασε νέο κίνημα το οποίο όμως, κατέπνιξε ο παλιός συμπολεμιστής του, Γεώργιος Κονδύλης.

Παράλληλα, η εκπομπή αποκαλύπτει λεπτομέρειες της αντιπαλότητάς του με τον Ιωάννη Μεταξά και το συνεχές «κυνηγητό» του μετά το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου του 1936. Παρά το γεγονός ότι διέμενε στο εξωτερικό, ο Πλαστήρας βρισκόταν σε συνεχή παρακολούθηση. Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Κατοχής είναι οι άκαρπες προσπάθειες των Γερμανών να πείσουν τον Νικόλαο Πλαστήρα να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Στα Δεκεμβριανά, o Πλαστήρας ανέλαβε τελικά την πρωθυπουργία και, μέχρι το θάνατό του το 1953, βρέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης άλλες δύο φορές, θέση από την οποία προσπάθησε να εφαρμόσει μέτρα επιείκειας για τους ηττημένους του εμφυλίου, αλλά και συμφιλίωσης του λαού.

Στην εκπομπή μιλούν οι βιογράφοι του Νικόλαου Πλαστήρα, Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου και Ιωάννης Σπανδωνής, ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, Δρ. Δημήτριος Μάλεσης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ, Αθανάσιος Καραθανάσης, η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας, Δρ. Φωτεινή Λέκκα, ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του ΕΛΙΑ, Δρ. Δημήτριος Μπαχάρας, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας, Δρ. Αντώνης Κλάψης και οι φρουροί του Μαύρου Καβαλάρης στη Βουλή Ιωάννης Εμμανουήλ Σκαλίδης και Γεώργιος Φουντουλάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *