Τα λεφτά των αδειών ήρθαν από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης

Uncategorized ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


  • Πληρώθηκαν 123 εκατ. ευρώ, από τα καταλογισμένα 152 εκατ. ευρώ, σε τρίαχρόνια

Όσα έσοδα θα φέρει η αδειοδότηση σε βάθος δεκαετίας (175 εκατ. ευρώ) έφερεη απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη μνημονιακή υποχρέωση για τονειδικό φόρο τηλεόρασης (20%). Οι βεβαιωμένοι φόροι ανήλθαν σε 152 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν123 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και εκκρεμεί η καταβολή ακόμη 28 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η συγκεκριμένη διάταξη για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης προβλεπόταν στο πρώτο Μνημόνιο, αλλά δεν εφαρμοζόταν με τροπολογίες που κατέθεταν κυβερνήσεις. Η εφαρμογή της έγινε αντισταθμιστικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πλήρωναν για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας. Πλέον όμως ο ειδικός φόρος τηλεόρασης μειώθηκε για τους αδειδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς (Alpha, ANT1, Star, ΣΚΑΪ, Open) αλλά και για την ΕΡΤ, την Cosmote TV και τη Nova από το 20% στο 5%. Όμως για τους υπόλοιπους περιφερειακούς και εθνικής εμβέλειας σταθμούς ο ειδικός φόρος τηλεόρασης παραμένει στο 20%. Σε ισχύ, επιβραδύνοντας και την πορεία της συνδρομητικής, παραμένει και ο ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης (10%) και ο φόρος Internet (5%).

 Η σημερινή ανισότητα, με ευθύνη της Πολιτείας

Η πορεία του ειδικού φόρου τηλεόρασης αποκαλύπτει και την πορεία της αγοράς. Το 2015 βεβαιώθηκε φόρος 34 εκατ. ευρώ, το 2016 φόρος 42 εκατ. ευρώ και το 2017 φόρος 45 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το 2018, μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου είχε βεβαιωθεί φόρος 29 εκατ. ευρώ και στην πραγματικότητα εκκρεμεί η προσθήκη ενός ακόμη μήνα ως τις 27 Σεπτεμβρίου 2018, οπότε και η απόφαση της χορήγησης των αδειών δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Στη διαδρομή των τεσσάρων ετών (2015 – 2018) ο ειδικός φόρος έχει φέρει έσοδα 152.181.436 ευρώ, ενώ έχουν διαγραφεί 651.861 ευρώ. Τώρα εξαιτίας της αδειοδότησης, απολαμβάνουν ένα προνομιακό καθεστώς σε βάρος των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών, που περιμένουν τη χορήγηση των αδειών από το ΕΣΡ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *