Κουρέλιασαν τη νομοθεσία για την παιδική προστασία

INTERNET ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η τηλεοπτική και ιντερνετική κάλυψη της αποτρόπαιας υπόθεσης παιδοβιασμού στον Κολωνό παραβιάζει σωρεία διατάξεων των νόμων περί προστασίας παιδικής ηλικίας. Σχεδόν το σύνολο των ρυθμίσεων του ν. 4779/2021, που ενσωμάτωσε την τηλεοπτική οδηγία και ειδικότερα τις διατάξεις του άρθρου 9 για την προστασία ανηλίκων, παραβιάστηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή από ορισμένους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με σαφήνεια προβλέπεται η «απαγόρευση σε δραματοποίηση και δραματοποιημένη παρουσίαση πληροφοριών, ειδήσεων, απόψεων ή δηλώσεων, απαγορεύεται η παρουσίαση ανήλικου δράση, η παρουσίαση ή συμμετοχή ανήλικων μαρτύρων ή θυμάτων καθώς και ανηλίκων που βρίσκονται σε μειονεκτική-ευάλωτη θέση σε όλα τα προγράμματα».

Απαγορεύεται ακόμη «η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος», ενώ όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών ΜΜΕ «οφείλουν να μη μεταδίδουν σκηνές φυσικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας σε όλα τα ενημερωτικά προγράμματα, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο για την ενημέρωση του κοινού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *