Η συνδρομητική TV πληρώνει τα σπασμένα

Uncategorized

Αθέμιτοι φόροι σε Cosmote TV και Nova!

Παραμένει το βάρος του ειδικού φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης 10%   που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.  Εν αντιθέση με το Netflix, το οποίο δεν αποδίδει φόρους στην Ελλάδα, αλλά μόνο ΦΠΑ σε χώρα της ΕΕ και οι συνδρομές του μετατρέπονται σε συνάλλαγμα, οι δύο μεγάλοι παίχτες,  Cosmote TV και Nova καταβάλουν από το 2015 φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, (από το 2015), εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ειδικό φόρο επί των διαφημίσεων 5%, φόρο επιχειρήσεων, ετήσιο τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης κλιμακούμενο ανάλογα με τα χρόνια λειτουργία και ΦΠΑ.

Οι επιβαρύνσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, την ίδια ώρα που το Netflix αξιοποιώντας την τηλεπικοινωνιακή υποδομή, κυρίως του ΟΤΕ, προσφέρει μια κατά πολύ  φθηνότερη συνδρομή χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις με χαρακτηριστικότερη αυτή του ποδοσφαίρου, η κατάσταση τείνει να γίνει οριακή για όλους, τις ομάδες, τις πλατφόρμες και την κυβέρνηση. Το ποδοσφαιρικό σύστημα στη χώρα χρηματοδοτείται από τη συνδρομητική τηλεόρασης, και συνεπώς οι οικονομικές ανάσες που πιστεύει η κυβέρνηση, πως πρέπει να δοθούν στις ΠΑΕ, συνδέονται άμεσα με τον ειδικό φόρο τηλεόρασης.

14 μήνες αναμονή από το ΕΣΡ

Την ίδια ώρα το ΕΣΡ, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο ζήτημα της επιβολής των αναλογικών τελών που ισχύουν για την Cosmote και τη Forthnet Media (Nova) σε  Vodafone και WIND, για τις τηλεοπτικές δραστηριότητες του Vodafone TV και  της WIND VIision.   Πριν από 14 μήνες, στις 2 Νοεμβρίου του 2018 στο ΕΣΡ έγινε διαβούλευση με τους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης, δορυφορικής και ευρυζωνικής μετάδοσης.

 Αντικείμενο της άτυπης διαβούλευσης ήταν τα νομικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 144/2018 για την καταβολή του εφάπαξ ανταλλάγματος για την έναρξη παροχής των ως άνω υπηρεσιών. Το ΕΣΡ δήλωνε τότε,  επιφυλάχθηκε για την έκδοση των αποφάσεών του (έγκριση περιεχομένου και καταλογισμός χρηματικών ποσών), αφού πρώτα εξετάσει τα υπομνήματα των εκπροσώπων των παρόχων». Ως σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία πράξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *