«Το γαϊτανάκι της απληστίας» των "επιστροφών" στη διαφήμιση

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό ποσό των “επιστροφών” που χάθηκαν στη διαδρομή από τα Μέσα, στους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, πριν και κατά τη διάρκεια του Μνημονίου. Η νόμιμη αμοιβή ήταν στο 9,5% όπως προέβλεπε ο νόμος Βενιζέλου και πρόσφατα με τροπολογία του υπουργού Νίκου Παππά, μειώνεται στο 4%.  Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως οι “επιστροφές” φτάνουν έως και το 25%.
Η κατάσταση είχε παρκώς περιγραφεί από ανώτατα διευθυντικά στελέχη ΜΜΕ και εκδότες. Σε “στρογγυλό τραπέζι” στο περιοδικό “Marketing Week” (7.2.2011) οι, Κώστας Κιμπουρόπουλος και Θεοχάρης Φιλιππόπουλος τους εκδότες των περιοδικών είχαν περιγράψει μάλλον με ακρίβεια και θάρρος το πρόβλημα.
 
 
Κώστας Κιμπουρόπουλος (…):  “Για παράδειγμα είναι εξαιρετικά λάθος για τους διαφημιζόμενους να καθιστούν τη διαφημιστική δαπάνη ένα εύθραυστο κέντρο κόστους που άμεσος σε συνθήκες πανικού περικόπτεται, άλλο τόσο πρέπει να δούμε που πάσχει το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς γιατί ξέφυγε και που η δημιουργία έδωσε τη θέση της περισσότερο στη χρηματοοικονομική διαχείριση. Που οι ρόλοι στρεβλώθηκαν και που η βουλιμία πολλές φορές υποκατέστησε τη λογική”.
 
 
Θεοχάρης Φιλιππόπουλος: «Θέλω να προσθέσω στη λέξη βουλιμία που ακούστηκε, τη λέξη απληστία, από όλες τις πλευρές», συμπλήρωνε ο Θ. Φιλιππόπουλος. Παρά τις επισημάνσεις δεν υπήρξε καμία ρύθμιση για την «απληστία» των επιστροφών. Και από την πλευρά των Μέσων που δημιούργησαν περισσότερα προϊόντα από τα αναγκαία για να αντλήσουν τη μέγιστη διαφήμιση και πρόσφεραν παράλογο ανταγωνισμό υπερβολικά YEB. Και από την πλευρά των διαφημιστικών που τα επιζητούσαν δε υπερβολικό βαθμό κάποιες φοράς από την πλευρά των διαφημιζόμενων οι οποίες αντίστοιχα μείωναν τις αμοιβές των διαφημιστικών εταιρειών με αποτέλεσμα κι εκείνες να μην μπορούν να αμειφθούν σωστά και να είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν μεγαλύτερο YEB για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Υπήρχε ένα διαρκές γαϊτανάκι απληστίας κι από τις τρεις πλευρές που δημιούργησε αυτή τη φούσκα του τώρα σκάει
 
 
Αλλά και ο διευθυντής του “Βήματος” Αντώνης Καρακούσης σε άρθρο του με τίτλο “Η φούσκα της επικοινωνίας” (02.04.2011) είχε περιγράψει την κατάσταση: “Ο «μαύρος» πλούτος από τη διαπραγμάτευση και τη μοιρασιά άφησε τον κλάδο αποστεωμένο, χωρίς ικανά στελέχη, αφού η εμπειρία και η τεχνογνωσία έπαψαν να είναι προαπαιτούμενα, με αποτέλεσμα το βασικό αγαθό της παραγωγής διαφήμισης να απαξιωθεί, να ξεμείνει από ιδέες, ποιότητα και ταλέντο.” Η ΕΔΕΕ σε απάντηση της προς το δημοσιογράφο κατηγορούσε πως το επίμαχο άρθρο 12 του Νόμου Βενιζέλου, γιγάντωσε το αγγελιόσημο και ζητούσε “την πλήρη άρση κάθε παρεμβατική ρύθμισης στην αγορά και κυρίως του άρθρου 12 του Νόμου 2328/1995.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *