ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

TV Robot: Τετρακόσιοι εργαζόμενοι μαζί με τις παραγωγές

Χωρίς τεχνικούς η ιδιωτική τηλεόραση;

Προς νέο καθεστώς εργασίας στην τηλεόραση. Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει μια τροποποίηση στον «νόμο Παππά» και να προσμετρώνται στο προσωπικό οι συνδεδεμένες εταιρείες και οι εποχικοί εργαζόμενοι εννιαμήνου. Πρόκειται για τις εκπομπές ψυχαγωγίας που αγοράζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από εταιρείες που πληρώνουν προσωπικό για την παραγωγή τους.

Ο «νόμος Παππά» προβλέπει την παρουσία τουλάχιστον 400 εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό, όριο που τηρούν όλοι οι σταθμοί ως και σήμερα. Με την προσθήκη που προτείνεται –εφόσον αυτό υιοθετηθεί από την κυβέρνηση–, οι εκπομπές αυτές, που περιλαμβάνονται στο κόστος πωλήσεων, αλλά δεν φαίνονται στη μισθοδοσία, θα εισφέρουν με το προσωπικό τους για να καλύπτεται ο στόχος των τουλάχιστον 400 εργαζομένων. Μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος για να λειτουργήσουν οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί, αλλά, όπως ακούγεται, τουλάχιστον δύο σταθμοί σχεδιάζουν να αυτοματοποιήσουν περισσότερο την παραγωγή του προγράμματος με νέες μεθόδους.

Απολύσεις

Οι τεχνικοί είναι που πληρώνουν πρώτοι την πτώση εσόδων στην ιδιωτική τηλεόραση. Alpha και Open προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις τεχνικών, διαλύοντας τα τμήματα των εξωτερικών μεταδόσεων. 38 απολύσεις στον Alpha κι άλλες 21 στο Open άνοιξαν τον χορό των νέων περικοπών στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα δύο κανάλια κατήργησαν ουσιαστικά τα βασικά τμήματα των εξωτερικών μεταδόσεων και των links, στέλνοντας τους τεχνικούς σε εταιρείες παραγωγής, θυγατρικές ή μη. Στις εξωτερικές εταιρείες, που καλύπτουν με καμεραμάν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν ισχύει η σύμβαση της ΕΤΙΤΑ, ενώ οι απολυμένοι χάνουν και τον ΕΔΟΕΑΠ. Οι μαζικές απολύσεις σε εξωτερικά συνεργεία σημαίνουν πως τα παραπάνω κανάλια δεν θα έχουν πλέον πρωτότυπο υλικό σε όλα τα θέματα, αλλά θα χρησιμοποιούν υλικό κοινής λήψης.

Βασίλης Κουφόπουλος
Καλύπτω το ρεπορτάζ των ΜΜΕ από το 1993 και παράλληλα ασχολούμαι με την Αθήνα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.