Παιχνίδια τραπεζών γύρω από τη συνδρομητική TV

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για το μέλλον της Forthnet
 
Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Forthnet (Nova) καλούνται να λάβουν οι πιστώτριες τράπεζες. Όλες οι πληροφορίες συμφωνούν ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς -και κυρίως οι πιστώτριες τράπεζες- είναι δυσαρεστημένοι με τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η επενδυτική τράπεζα Nomura, η οποία έχει εξουσιοδοτηθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.
Οι τράπεζες, πιεσμένες από τη γενικότερη ασφυξία ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά, προχωρούν σε κινήσεις τακτικής διαρρέοντας ότι όλα βαίνουν καλώς στη διαδικασία που έχουν αναθέσει στη Nomura και ότι από μέρα σε μέρα θα γίνει γνωστό, το πιθανότερο ανεπίσημα, πόσοι και ποιοι από τους ενδιαφερόμενους περνούν στην επόμενη, τρίτη, φάση. Θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τις δεσμευτικές προτάσεις που έχουν ήδη καταθέσει από τις 16 του Μάρτη, καθώς η ισχύς των κατατεθειμένων προτάσεων είχε διάρκεια 90 ημερών και η προθεσμία ολοκληρώθηκε. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που οι τράπεζες αναγκάζονται να ανακοινώσουν επόμενη, τρίτη, φάση του διαγωνισμού, ότι, δηλαδή, προχωρούν στην κατάρτιση ενός μικρού shortlist υποψηφίων.
Και εδώ ξεκινά ο δεύτερος λόγος για τον οποίον οι τράπεζες πιέζονται να εμφανίζουν τη σχετική λίστα για τη Forthnet. Καθώς στις 30 Ιουνίου κλείνουν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, εμφανίζοντας ενεργή τη διαδικασία για τη Nomura, δεν είναι υποχρεωμένες να αποδεχτούν και να υπολογίσουν επιπλέον προβλέψεις διαγραφών για τα δάνεια της εταιρείας. Έτσι, με την έκδοση μιας shortlist, με τα γνωστά προβλήματα που κουβαλάνε κάποιες από αυτές τις προτάσεις, οι τράπεζες κάνουν… by pass άλλα εσωτερικά τους ζητήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση των Vodafone – Wind προβλέπει την υπαγωγή της Forthnet στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Αυτό σημαίνει πλήρη ρήξη με τα συμφέροντα των υπολοίπων μετόχων της εισηγμένης εταιρείας αλλά και για τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, αφού η διαδικασία αυτή είναι καταστροφικά χρονοβόρα και άρα επιβλαβής για όλους τους εμπλεκόμενους. Γι’ αυτό και θεωρείται ότι η πρόταση αυτή είναι μακριά από την πραγματικότητα και διατηρείται στο τραπέζι για να χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, αποδεικνύοντας ενεργή τη διαδικασία της Nomura. Στο μεταξύ, νέο οικονομικό διευθυντή απέκτησε την εβδομάδα που πέρασε η Forthnet. Πρόκειται για τον Δημήτρη Τζελέπη, ο οποίος έχει εργαστεί σε ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις και τραπεζικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ, όπου επί μία δεκαετία κατείχε τη θέση του διευθυντή Investor Relations των επενδυτικών σχέσεων του Οργανισμού.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *