Έκανε έλεγχο το ΕΣΡ στο YouTube για το κανάλι Κασιδιάρη;

Uncategorized

Απαγορεύεται η μετάδοση εκπομπών μίσους και οι εκπομπές που επηρεάζουν τον ψυχισμό των ανηλίκων

Πώς όλο αυτό το διάστημα ο έγκλειστος Κασιδιάρης ήταν σε θέση να αξιοποιεί το κανάλι του στο YouTube; Ο πολυεθνικός φορέας απάντησε σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» πως έχει αφαιρέσει βίντεο από το συγκεκριμένο κανάλι τα οποία δεν κατονόμασε. Ποια ήταν, όμως, η στάση της Πολιτείας;

 «Το Ε.Σ.Ρ. μπορεί να παρεκκλίνει προσωρινά από την παρ. 1, όταν μια υπηρεσία οπτικοακουστικών μέσων, η οποία παρέχεται από πάροχο υπό τη δικαιοδοσία άλλου κράτους-μέλους, μπορεί να βλάψει ή να θέσει σε σοβαρό και μείζονα κίνδυνο τη δημόσια ή εθνική ασφάλεια και άμυνα», προβλέπει ο ν. 4779/2021, θέτοντας προϋποθέσεις για την παρέμβαση αυτή.

Το άρθρο 8 προβλέπει πως «οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά της φυλής, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές, τη θρησκεία, την αναπηρία, τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου». 

Κινητοποιήθηκε η Αρχή; Ήρθε σε επικοινωνία με το YouTube για το περιεχόμενο των αναρτήσεων, όπως έχει το δικαίωμα; Το άρθρο 9 μάλιστα προβλέπει πως <Ι> «οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για τη σωματική, ψυχική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων, παρέχονται κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, οι ανήλικοι δεν θα τις ακούν, ούτε θα τις βλέπουν». <Στην ίδια κατηγορία, εκτός από το κανάλι του έγκλειστου στις φυλακές, θα μπορούσε να ενταχθεί και η μουσική τραπ, με την προώθηση των ναρκωτικών και τη χρήση των όπλων και τη σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών, ανήλικων ή ενήλικων.

 Οι υποχρεώσεις της Αρχής

Η νομοθεσία προβλέπει πως οι επίμαχες πράξεις πρέπει να «έχουν ήδη τελεσθεί τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών. Η Αρχή θα έπρεπε να έχει κοινοποιήσει εγγράφως «στον πάροχο υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, στην αρμόδια Αρχή ή στον φορέα υπό τη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο πάροχος αυτός και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράβαση που προηγήθηκε, καθώς και τα μέτρα που είχε πρόθεση να λάβει σε περίπτωση που μια τέτοια παράβαση συνέβαινε εκ νέου». Και επίσης να «έχει καλέσει εγγράφως τον πάροχο αυτόν, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τις καταγγελλόμενες παραβάσεις». Η δε απόφαση «κοινοποιείται στον αρμόδιο υπουργό, στην οικεία ρυθμιστική Αρχή και στον πάροχο και είναι εκτελεστή από την κοινοποίησή της σε αυτόν» και «εκτελείται από τον πάροχο δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών». Προέβη το ΕΣΡ στις κινήσεις αυτές;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *