Ούτε άδειες σε σταθμούς, ούτε έσοδα από τις πλατφόρμες!

INTERNET Streaming ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ποια είναι η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο;

Απολογισμός για το ΕΣΡ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τέσσερα χρόνια θεσμικής απραξίας στη ραδιοτηλεόραση. Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετά από 34 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και 36 ιδιωτικής ραδιοφωνίας δεν έχει ρυθμίσει και δεν έχει αποδώσει άδειες στα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δέχονται πίεση από τον διεθνή τηλεοπτικό ανταγωνισμό και τις πλατφόρμες ενημέρωσης που λειτουργούν αφορολόγητα στη χώρα.

Ολοκληρώνεται μια κυβερνητική θητεία χωρίς το ΕΣΡ να έχει ολοκληρώσει τη σοβαρή θεσμική εκκρεμότητα χορήγησης των αδειών. Οι υπουργοί Πιερρακάκης και Πέτσας και οι υφυπουργοί Οικονόμου (σε μικρότερο βαθμό) και Λιβάνιος ελέγχονται πολιτικά για την απραξία τους, η οποία δημιούργησε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η αρμόδια Αρχή, το ΕΣΡ, παρά την υφιστάμενη νομοθεσία για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και τη νομολογία του ΣτΕ, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για τη χορήγηση αδειών.

 Συνοπτικά, η κατάσταση έχει ως εξής:

Εθνικής εμβέλειας σταθμοί: Εκκρεμεί η προκήρυξη για την έβδομη άδεια ή η μεταφορά της στις τέσσερις θεματικές πανελλαδικές άδειες. Ένας σταθμός, το Μακεδονία TV, εκπέμπει πανελλαδικά χωρίς να πληρώνει τα αντίστοιχα τέλη, με βάση προηγούμενη νομοθεσία αυτής της προκήρυξης των αδειών. Μέχρι τις 30/6/2023 παρατάθηκε, με διάταξη νόμου, η λειτουργία, χωρίς άδεια, των σταθμών εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού περιεχομένου.

 Περιφερειακοί σταθμοί:  Το ΕΣΡ και η κυβέρνηση δεν προκήρυξαν άδειες, παρά το ισχύον νομικό καθεστώς. Η παράταση λειτουργίας τους λήγει στις 30/6/2023.

 Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ομοίως.

 Τηλεοπτικό σήμα:  Από τις 30/6/2023 οι σταθμοί υποχρεώνονται να μεταδίδουν το σήμα τους αποκλειστικά σε υψηλή ευκρίνεια (HD).

 ΕΣΡ:  Η θητεία του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρομάνου και των μελών Πόπης Διαμαντάκου, Βασίλειου Καραποστόλη, Νικολάου Κιάου, Ευαγγελίας Μήτρου, Γιώργου Πλειού και Γιώργου Σαρειδάκη έληξε στις 24 Νοεμβρίου 2022. Παραμένουν, ωστόσο, στις θέσεις τους, ύστερα από εξαετή θητεία, μέχρι να αντικατασταθούν με απόφαση (κατά πλειοψηφία 3/5) που πρέπει να λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

 Streaming πλατφόρμες:  Στην Ελλάδα οι πλατφόρμες δεν πληρώνουν φόρους ή τέλη και δεν ενισχύουν την οπτικοακουστική βιομηχανία, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που επιδοτούνται μέσω ΕΚΟΜΕ από το Ελληνικό Δημόσιο. Αποδίδουν μόνο ΦΠΑ σε χώρα της ΕΕ.

 Πλατφόρμες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας:  Η κυβέρνηση απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό που πρέπει να αποδίδουν πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook στους έλληνες εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ για τη χρήση του περιεχομένου τους. Η διαφήμιση στις πολυεθνικές πλατφόρμες δεν λογίζεται ως τέτοια και δεν συνοδεύεται από φορολογία, σε αντίθεση με τα ΜΜΕ που έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *