Οι «5» του ΕΣΡ στον δρόμο για τις άδειες

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η απόφαση του ΕΣΡ για τους πέντε δικαιούχους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει και συνέχεια. Η μεγάλη έκπληξη δεν υπήρξε, καθώς οι πέντε μεγάλοι σταθμοί, ΑΝΤ1, Star, Alpha, ΣΚΑΪ, Epsilon TV, θεωρούνται από το ΕΣΡ πως έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Ζήτημα υπήρξε για την Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ, συμφερόντων Φ. Βρυώνη, όπως αναμενόταν.
Τη Δευτέρα, όπου αναμένεται η ολοκλήρωση της καθαρογραφής των αποφάσεων, ξεκινούν δύο διαδικασίες στο ΕΣΡ. Θα κληθούν οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών εταιρειών να δηλώσουν αν δέχονται την απόφαση του ΕΣΡ και ταυτόχρονα αρχίζει ο χρόνος υποβολής των ενστάσεων. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Τηλεοπτικής ΑΕ δικαιούνται να υποβάλουν ενστάσεις εναντίον των υπολοίπων υποψηφίων ή αν μπορούν μόνο να καταθέσουν αίτηση θεραπείας. Οι απόψεις διίστανται και υπάρχουν νομικοί που εκτιμούν πως μπορεί η εταιρεία να συμμετάσχει στο στάδιο των ενστάσεων.
Το ΕΣΡ έκρινε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν τήρησε όσα προβλέπονται από το άρθρο 5 του ν. 3592/2007, το οποίο αναφέρει πως «οι εν λόγω μέτοχοι πρέπει να είναι πραγματικοί δικαιούχοι των οικονομικών μέσων που διέθεσαν για τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της υποψήφιας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που αποκτήθηκαν από αναγνωρισμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Το Συμβούλιο δεν πείστηκε ότι ο φάκελος ήταν πλήρης, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν τα ποσά που διετέθησαν από την πλευρά των μετόχων».
Μέτοχος της Τηλεοπτικής Ελληνικής είναι η SEKA International LTD, με έδρα την Κύπρο. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στην MPG Holdings Ltd, μέτοχος της οποίας είναι η επιχειρηματίας Martine-Nadine Bolle. Τα χρήματα που κατέβαλε η Dimera Media Holdings, συμφερόντων Σαββίδη, για την απόκτηση της Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (Epsilon) κατευθύνθηκαν στην MPG Holdings, η οποία στη συνέχεια αποκτήθηκε από τη Martine-Nadine Bolle. Η τελευταία δήλωσε με επιστολή της προς το ΕΣΡ ότι είναι στη διάθεση των μελών για να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *