Αλλάζει το τηλεοπτικό παιχνίδι η συνεργασία Alpha – Star – Nova

Streaming WIND ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ισχυρές ανακατανομές και στην επίγεια τηλεόραση εκτιμάται πως θα επιφέρει η εν αναμονή συνεργασία Alpha και Nova. Ήδη στο πεδίο του καθημερινού ανταγωνισμού υπάρχει η κοινή μετοχική σύνθεση σε ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV, ενώ την ίδια ώρα η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ έδωσε το όνομα One και τηλεοπτικό πρόγραμμα του Mega στον νέο περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό του Διονύση Παναγιωτάκη.

Η δυνατότητα μείωσης του κόστους λειτουργίας για τον τηλεοπτικό σταθμό και η απόκτηση προγράμματος με φθηνότερους όρους κάνει ελκυστική τη συνεργασία σε εταιρικό επίπεδο. Όμως η πίεση αναμένεται να μεταφερθεί στον τηλεοπτικό σταθμό, τα στελέχη του οποίου καλούνται να βαδίσουν με νέους μετόχους, οι οποίοι έχουν ήδη γνώση της εταιρείας, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι οι εκπρόσωποί τους παραβρίσκονται ήδη στα ΔΣ του σταθμού, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Star Investments. Ο σταθμός έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες, Έλληνες αλλά και πολυεθνικές εταιρείες, πριν καταλήξει αρχικά στον έλεγχο της Motor Oil και στη συνέχεια στην Primos Media Sarl με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί και στο Star, ενώ ήδη η Primos Media Sarl μετέχει εμμέσως στην εταιρεία παραγωγής Green Pixel. Ποιο θα είναι δηλαδή το εταιρικό σχήμα που θα συμμετάσχει στις τηλεοπτικές εταιρείες; Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ενημερωτικός τομέας των δύο σταθμών δεν πρόκειται να αλλάξει χέρια.

Το παράδειγμα ΑΝΤ1 – Μακεδονία TV

Στην περίπτωση της επένδυσης του σαουδαραβικού Ομίλου MBC στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ πραγματοποιήθηκε η ταυτόχρονη είσοδος στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV με 30%. Οι αλλαγές έγιναν στις εταιρείες των σταθμών στην Ολλανδία. Η MBC Initiatives (BVI) Limited κατέχει το 30% των μετοχών της Antenna Greece BV, η οποία είναι μέτοχος της μοναδικής μετόχου Media Capital Partners ICAV. Η τελευταία εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4339/2015 περί μη υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών της και έτσι ο έλεγχος σταμάτησε σε αυτό το σημείο. Το ΕΣΡ ενέκρινε και τις δύο πράξεις μεταβίβασης σε ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV και το 30% των δύο σταθμών ελέγχεται από το MBC Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *