Συμμόρφωση υπό τον φόβο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

EON Streaming United Media WIND

Σοβιετικού τύπου απαγόρευση από τη «φιλελεύθερη» κυβέρνηση

Η συμμόρφωση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο γίνεται με καθυστέρηση δύο μηνών. Απευθυνόμενη προς την ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν ζητούσε από τον Σεπτέμβριο να αλλάξει το καθεστώς απαγόρευσης μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2022. Η United Media, όπως είχε αποκάλυψε η στήλη στις 4 Ιουλίου 2021, είχε προσφύγει κατά της Ελλάδας στην Κομισιόν για την επίμαχη διάταξη. Ακολούθησε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσία του Κυριάκου Πιερρακάκη, με την ηγεσία της Nova, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο επενδύσεων της πολυεθνικής εταιρείας, μεσούσης της προσφυγής στην Κομισιόν.

Απαγόρευση λόγω Covid-19!

Απέναντι στους Ευρωπαίους, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στις 31 Μαΐου 2022 –όπως είχαμε αποκαλύψει στις 30 Οκτωβρίου 2022–, η ελληνική πλευρά ισχυρίστηκε πως «οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας ωφέλησαν αποδεδειγμένα τους συνδρομητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, έναντι των σταθμών ελεύθερης λήψης». Οι εκπρόσωποι της χώρας ισχυρίστηκαν πως η διάταξη του άρθρου 43 του ν. 4771/2021 έγινε για την «προστασία του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στα ΜΜΕ», ενώ η χώρα, για τους ίδιους λόγους, είναι ήδη εκτεθειμένη στην ΕΕ. Ειπώθηκε επίσης πως η συνδρομητική TV κυριαρχεί στην Ελλάδα από το 2000, κάνοντας λόγο για δεσπόζουσα θέση, και πως η είσοδός της στην επίγεια τηλεόραση θα παραβίαζε το άρθρο 102 της ΣΛΕΕ περί απαγόρευσης εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

Πώς άλλαξε στάση η κυβέρνηση

Η καταληκτική ημερομηνία της 29ης Νοεμβρίου 2022 πέρασε, χωρίς να υπάρξει καμιά νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Η ευρωπαϊκή πλευρά επέδειξε ανοχή και έδωσε επιπλέον παράταση, πριν ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο, ο ν. 5005/2022 του Γιάννη Οικονόμου για τα ΜΜΕ δεν περιελάβανε καμιά τέτοια διάταξη συμμόρφωσης, αν και υπήρχε σωρεία άλλων αιτημάτων. Ακολούθησε η γιορτή ενοποίησης της Nova με τη Wind, στην οποία παρέστη η ηγεσία της United Media, με επικεφαλής τον Ντράγκαν Σόλακ, τη Βικτόρια Μπόκλαγκ και τον Νίκο Σταθόπουλο (BC Partners), αλλά και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Η νέα τροπολογία

Αργά το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου 2023 κατατέθηκε η νέα τροπολογία που άρει το καθεστώς της απαγόρευσης, υπό προϋποθέσεις.

Η τροπολογία δεν αναφέρει πως αλλάζει τη διάταξη του άρθρου 43 του ν. 4779/2021 και την καταργεί, αλλά πως αλλάζει εκ νέου την αρχική διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α’ 233). Η νέα τροπολογία ορίζει ότι:

«Η ανώνυμη εταιρεία που κατέχει την άδεια της παρ. 1 δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης. Η συμμετοχή εταιρείας του πρώτου εδαφίου σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης είναι δυνατή εφόσον με τη συμμετοχή της:

 α) δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, β) δεν γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και γ) δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι μέτοχοι της εταιρείας του πρώτου εδαφίου μπορούν σύμφωνα τις προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης να μετέχουν εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *